avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu pot sa predau actele asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu pot sa predau actele asociatiei de proprietari

sunt in imposibilitatea de a preda actele AP deoarece nu vrea nimeni functia de presedinte.nu mai avem de luna aceasta nici comitet nici administrator.ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:27, 21 Iunie 2015
AD, reconvocata, am avut aseara nimeni nu vrea functia de presedinte nimeni nu vrea in comitet nimeni nu vrea raspundere.demisia mea intra de pe data de 01.07,imi incetez activitatea,arhivez actele si probabil ca la un moment dat situatia se va reglementa si voi putea sa predau documentele asoc.
Situatia nu se va reglementa, ci se va agrava.
Oamenii sunt si-asa obisnuiti sa nu aiba initiativa, iar daca au inchis usa dupa ei cand intra in apartament, au impresia ca problemele se rezolva de la sine. Nu se rezolva.

Ar trebui sa fiti oameni seriosi si sa va ajutati intre dv. sa puteti depasi acest moment care pare a fi de nedorit si sa privitil ucrurile ca si cum maine furnizorii va vor opri toate utilitatile.

Trebuie sa preveniti situatii de acest gen din timp, pentru ca in stare de urgenta va va costa timp mai mult si bani mai multi, nervi mai multi. Veti da vina unii pe altii, nimeni nu se va simti responsabil, dar toti se vor cufunda in starea de victime.
marianamariana2012 a scris:
demisia mea intra de pe data de 01.07,imi incetez activitatea..

Dar de ce va dati demisia? Sunteti presedinte ales acum sau de mult timp?
Ramaneti in functie si asa, prin exemplul dumneavoastra, o sa-i determinati si pe alti vecini sa intre in comitet, sa fie alaturi de dumneavoastra.
elga50 a scris:

Va rog sa ne spuneti si noua, dupa ce va duceti la primarie cu actele asociatiei, daca functionarii de-acolo v-au primit documentele sau v-au trimis cu ele inapoi la asociatie sa incercati sa va organizati, in pofida faptului ca nimeni nu are timp.
Pana la urma se va gasi cineva sa-si faca timp, daca o sa-l si platiti pentru asta, evident legal, altfel vor incepe problemele cu adevarat grave.

Dacă Administratorul e atestat de Primărie, şi banii pentru Utilităţi ajung mai ales la Bugetul Local, ar trebui să fie asimilaţi cei care conduc Asociaţiile, Funcţionarilor Publici, şi plătiţi cu un procent de Primării, nu doar să fie povara "blocatarilor", care şi-aşa abia îşi duc traiul.
Normal, prin Noul Cod Penal, la art. 308 se arată că funcţionarul din A.P. (preşedintele + Administratorul) e considerat Funcţionar Public, numai că face puşcărie mai puţin cu o treime dacă se "mânjeşte" cu miere.
Art. 308 (1) - Dispozițiile art. 289—292, 295, 297—301 și 304 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) - În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Art. 309 - Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecințe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

Trebuie să fim conştienţi că aproximativ 80% dintre banii care circulă prin Asociaţii ajung la Bugetul Local, nu numai prin Utilităţi, ci şi prin Impozite şi Taxe pe Salarii (se ştie că şi dacă se lucrează o oră pe zi, trebuie să se facă contract de muncă, altfel se primesc amenzi de la ITM). şi altele.
Dacă e aşa, de ce nu se ocupă Primăriile de partea ce le revine, pentru a nu mai angaja noi o armată de oameni care lucrează 3-4 ore pe zi, şi cu libere 2 zile pe săptămână (60 ore/lună !), în timp ce alţi amărâţi lucrează 12-14 ore/zi, şi chiar fără vreo zi liberă, pentru un salariu de maxim 900 lei ! Sunt destui prin Primării care doar plimbă nişte hârtii de colo-colo ! La muncă, tovarăşi, pentru că sedentarismul duce la obezitate şi la boli grave !
Dacă Primăriile angajau cel puţin un casier să le adune Utilităţile (apă rece + caldă, căldură, gunoi, gaze, etc.), acum nu mai vorbeam de delapidări, furturi de bani din bugetul Asociaţiilor, etc., la fel, nu mai erau restanţieri cu duiumul, plătind penalizări incredibile.
Orice-ar fi, legile din domeniul A.P. sunt o glumă comunistă, care ne arde pe noi toţi, proprietarii care suntem subordonaţi forţat unor incompetenţi, în marea majoritate a A.P., mai ales acolo unde au fost şi sunt nereguli de ordin financiar, cu restanţe uriaşe ! Sunt şi conducători mai corecţi, dar sunt mai rari !
Situaţia celui care a deschis topicul s-o rezolve Primăriile, pentru că mulţi proprietari s-au săturat de scandalurile din Asociaţii, de zici că-i război acolo, cu acuzaţii penale.
Trebuie înăsprită legislaţia din domeniu, pentru a nu mai avea posibili hoţi în Asociaţii, şi să se dea voie să fie controlaţi numai la sesizarea unui proprietar (art.55 din Legea 230/2007 arată obligaţia Primăriilor chiar de a face Expertize Financiar-Contabile, dacă sesizează cel puţin un proiprietar, ceea ce nu se întîmplă mai deloc).
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2015
280366, utilizator
marianamariana2012 a scris:


raspunsul primit azi de la primarie a fost ca ei nu se ocupa de organizarea ap,nu au administratori pe care sa-i angajeze la asociatiile de proprietari

Depinde de interesul inspectorilor a se implica,deoarece in Bucuresti,sector 1 serviciul d sprijinire si indrumare asociatii de proprietari are atat sef serviciu cat si inspectori zonali care se implica cu profesionalism in solutionarea problemelor care le sunt adresate
Este surprinzator ca serviciul din primarie nu detine evidenta administartorilor de imobil locali
Inseamna ca nu asigura cursuri profesionale pentru atestare administratori de imobile

Alte discuții în legătură

Demisie cenzor si administrator de bloc konia konia buna ziua, Atat cenzorul cat si administratorul nostru de bloc si-au dat demisia; va rugam sa ne sfatuiti care sunt pasii legali pe care noi trebuie sa-i ... (vezi toată discuția)
Radet ne-a oprit apa pt ca administratorul nu a plătit facturi din feb 2018 dayana50012000 dayana50012000 Buna ziua. Pe scurt va povestesc ca, RADET Bucuresti ne-a oprit apa pt facturi neplătite din feb 2018 in prezent figuram cu restante de 27 000 RON. ... (vezi toată discuția)
Care e relaţia proprietar apartament - preşedinte asociaţie, de angajator - angajat ? ? zxc1 zxc1 Care e relaţia dintre un proprietar de apartament şi un preşedinte (administrator) de Asociaţie de Proprietari, de angajator - angajat ? Am întrebat la ... (vezi toată discuția)