avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor in dosar penal art 9 lit c legea 241/2005
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor in dosar penal art 9 lit c legea 241/2005

Buna ziua,
Am facut prostia vietii mele acum 3 ani si am acceptat sa preiau o firma din Constanta,care din cunostintele mele nu figura cu datorii.Am semnat la notar ca preiau majoritatea in societate,un specimen de semnatura precum si o imputernicire pentru celalalt asociat,dar care nu mai retin exact ce putea sa faca si ce nu.Problema e ca acum,am primit citatie de la politia din Slobozia sa ma prezint in calitate de martor,intr-un dosar penal art 9 lit. c legea 241/2005.Nu mai retin daca am devenit administrator sau/si director general.Am verificat firma respectiva si a fost inchisa
Inactiv conform deciziei nr.44005 / 09-DEC-14
data de Administraţia Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii.Precizez ca nu am avut niciodata actele acelei societati,nu am semnat nici un fel de act al acelei societati,facturi sau contracte,exceptand cele enumerate mai sus.Nu ma intretin din astfel de "afaceri",sunt angajat la o companie de aprox 3 ani,iar inainte eram angajat la o companie care a fost achizitionata de cei la care lucrez acum,nu m-am imbogatit peste noapte,singurele mele venituri fiind cele salariale.As dori sa stiu cum ma pot apara de eventualele neplaceri ale acestei anchete si daca,in cazul in care devin inculpat,pot invoca anularea cesiunii deoarece s-a facut in scopuri ilicite?De asemenea nu inteleg de ce sunt chemat la Slobozia daca firma avea sediul in Constanta.Motivul pentru care am acceptat atunci,a fost ca imi cautam de munca deoarece unde lucram doreau sa inchida.Cel de la care am preluat,prin avocatul sau,mi-a spus ca are nevoie de cineva sa preia majoritatea pentru ca el mai este bagat intr-o societate mai mare,pe acelasi profil,si ca ar exista conflict de interese.In schimbul acestui "serviciu" eu voi beneficia de contract de munca si un salariu decent,dar nu imediat ci dupa ce vor iesi actele.Dupa acea zi nu am mai avut nici un fel de contact cu acea societate.
Revin cu inca un amanunt,am primit de la acea societate suma de 500 lei reprezentand cheltuieli de transport si "deranj",ca sa zic asa,eu fiind din Bucuresti.

Va Multumesc!!!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
k33n81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 11:58, 21 Iunie 2015

Complicitatea

Complicitatea este o forma de participatie penala, ce presupune inlesnirea ori ajutorarea materiala ori morala a unei persoane, in savarsirea unei infractiuni.

De asemenea, este complice si acea persoana care promite, anterior ori concomitent cu savarsirea faptei, ca va primi, va transforma ori va ajuta la valorificarea bunurilor rezultate din infractiune ori ca il va ajuta pe infractor sa scape ori sa zadarniceasca urmarirea penala, sa ingreuneze ancheta, judecata ori sa impiedice executarea unei pedepse. Nu va fi un simplu „favorizator” dat fiind ca intelegerea intre ei a aparut inainte ori concomitent cu savarsirea faptei, in timp ce favorizatorul nu trage niciun folos material pentru el ori pentru altul, nu a participat in niciun fel la savarsirea faptei si nici nu s-a inteles cu infractorul decat dupa ce fapta a fost savarsita. In cazul favorizatorului nu trebuie sa existe nici macar o promisiune in sensul ca „se va gandi daca il va ajuta sau nu dupa savarsirea faptei”.

Daca un complice nu isi respecta promisiunea de a-l ajuta pe infractor, va fi in continuare complice, fiind irelevant faptul ca autorul a fost, spre exemplu, prins deoarece complicele nu a venit cu el asa cum a promis. De ce? Deoarece este foarte posibil ca un infractor sa treaca la savarsirea faptei deoarece a avut certitudinea ca nu va fi singur, prin urmare complicele, desi nu i-a mai acordat sprijinul promis, a contribuit decisiv la savarsirea faptei dandu-i acestuia curajul de a comite o fapta pe care poate altfel nu ar fi putut sa o comita.

Un complice nu va putea niciodata comite o „tentativa” de a ajuta un infractor sa comita o fapta. Complicitatea ori exista ori nu exista.

Daca o persoana ajuta mai multi autori, vom avea mai multe fapte de complicitate, deci mai multe infractiuni aflate in concurs, nu doar o infractiune.

Complicele poate actiona doar cu intentie directa sau indirecta, prin urmare nu este necesar sa vrea sa ajute, este suficient sa isi dea seama ca ceea ce el face contribuie in orice fel la savarsirea faptei. Se poate comite si cu praeterintentie.

Daca autorul desista, nici complicele nu este sanctionat, prin urmare, instigarea este mai grava decat complicitatea.

Ajutorul poate fi acordat direct ori prin intermediul unei alte persoane prin actiuni ori prin inactiuni (deci complicele isi poate da ajutorul si prin faptul ca nu face ceva ce in mod normal, legea il obliga sa faca).

Daca autorul savarseste o fapta mai grava, complicele va raspunde pentru fapta la care a dat ori si-a oferit ajutorul.

Daca autorul savarseste o fapta mai usoara, complicele va raspunde pentru fapta efectiv comisa de autor.

Nu poate exista concurs intre complicitate si tainuire, deoarece in cazul complicitatii, intelegerea este pealabila si in plus, in cazul tainuirii nu trebuie ca tainuitorul sa aiba vreo implicare in savarsirea faptei.
Sint infractori care denunta persoane care i-au ajutat sau le-a inlesnit o fapta penala pentru a obtine o reducere a pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala goina4444 goina4444 Buna ziua.Care este incadrarea la complicitate la evaziune fiscala.Multumesc. (vezi toată discuția)
Complicitate la evaziune fiscala jonjon jonjon complicitate la evaziune fiscala daca nu sunt administrator nici alta functie in firma e posibil ? (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului ....sfat va rog raulbalaur raulbalaur As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un ... (vezi toată discuția)