avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua,
Cand pot iesi la pensie anticipata sau anticipat partial? sunt nascuta la 31.03.1960 am implinit varsta de 55 de ani,am o vechime de 28 ani, 11 luni, 13 zile.Nu am nici un venit, cat ar trebui sa platesc pentru stagiul de completare si cata vreme.
Va multumesc,
Daniela
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 20 Iunie 2015
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 8 luni, in noiembrie 2021.

3. Pentru a solicita pensie anticipata (fara diminuare), la varsta de 56 de ani si 8 luni, in noiembrie 2016, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 39 de ani si 8 luni.

4. Pentru a solicita pensie anticipata partiala, la varsta de 56 de ani si 8 luni, in noiembrie 2016, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 31 de ani si 8 luni.

5. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii M-O M-O Buna ziua, Doresc si eu lamuriri privind Legea pensiilor si anume: mama mea are un stagiu de cotizare de 10 ani, este nascuta pe 8 sept. 1954, in prezent are ... (vezi toată discuția)
Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata morales morales Buna ziua, Tatalui meu ii lipsesc 1 an si 3 luni de cotizatii pentru a se putea pensiona anticipat. Intrebarea mea este, legea permite si plata anticipata a ... (vezi toată discuția)