avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSII
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSII

Buna ziua,
Doresc si eu lamuriri privind Legea pensiilor si anume: mama mea are un stagiu de cotizare de 10 ani, este nascuta pe 8 sept. 1954, in prezent are varsta de 61 de ani. Pentru a se pensiona trebuia sa aiba un stagiu de cotizare de aproximativ 14 ani. In prezent nu beneficiaza de nici o pensie . Ce putem face? Cat ar mai trebui sa plateasca cotizatia? Poate beneficia de acea ''pensie sociala''. Daca platim cotizatia se poate pensiona imediat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:43, 22 Noiembrie 2015
Pentru a putea beneficia de indemnizatia minima pentru pensionari trebuie sa indeplineasca conditia de stagiu minim de 14 ani si 8 luni.
Poate incheia un contract cu casa locala pentru diferenta de stagiu de pana la conditia de stagiu minim.
La acest moment se plateste 222 lei pe luna.
Va putea beneficia de pensie doar in momentul cand vor trece toti anii si lunile pentru care se plateste diferenta de stagiu.
1. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa aiba varsta de 59 de ani si 10 luni si un stagiu minim de cotizare la pensie de 14 ani si 8 luni.

2. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, pentru a-si completeze stagiul de cotizare.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei va plati 222 lei lunar.

3. Cand se vor implini cei 14 ai si 8 luni de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta.

4. Contributia lunara la pensie se modifica in fiecare an in functie de salariul mediu stabilit prin lege pentru fiecare an.

Multumesc pentru raspuns. Vreau sa mai stiu daca se poate plati contributia acum si pentru perioada din urma sau se plateste inca 4 ani si 8 luni din momentul incheierii contractului?
1. Daca citeati cu atentie raspunsul mei de mai sus ati fi observat ca am scris:
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

2. Adica nu se poate plati retroactiv contributia la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie danielavictoria danielavictoria Buna ziua, Cand pot iesi la pensie anticipata sau anticipat partial? sunt nascuta la 31.03.1960 am implinit varsta de 55 de ani,am o vechime de 28 ani, 11 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala acdo acdo Ma aflu in situatia de a ma putea pensiona anticipat partial anul viitor in luna martie, insa la stagiul complet de cotizare imi lipseste 1 an si 8 luni. As ... (vezi toată discuția)