Mai multi locatari dorim sa preluam copii de pe facturile folosite pentru calculul intretinerii si sa le ducem la o firma autorizata pentru un control. Suntem de acord sa platim copierea sau chiar sa o efectuam noi. Administratorul refuza, a spus doar ca ne permite sa vedem facturile, dar fara anexe.
Ce legislatie il obliga pe administrator sa faca publice aceste documente? Lege si articol daca e posibil. Multumesc.
@ynocentta, care ar fi motivul pentru care un proprietar sa nu primeasca o copie a documentelor asociatiei?
Sunt documente clasificate, contin informatii "murdare"?;)
Prin acces se intelege inclusiv acces total, prin total intelegand "copia documentului". Se duce frumos administratorul la un centru de copiere si vine cu bonuletzul pe care il pune brate proprietarului sa il plateasca.
Asta in cazul in care nu are un copiator la asociatie sa ii faca el copiile necesare iar proprietarul sa achite contravaloarea copiilor la pretul pietei (asa intra bani si in fondul de reparatii), administratorul avand obligatia sa ii elibereze chitanta. Sugestia contactarii unui expert CECCAR in vederea expertizarii activitatii administratiei mi se pare total deplasata.
Unde scrie in lege ca pentru a verifica activitatea asociatiei proprietarul trebuie sa angajeze expert?? Poate proprietarul are calificarea necesara, este economist sau contabil sau are prieteni administratori atestati.
Explicatiile cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari. Se dau numai verbal? Unde se precizeaza acest lucru?
Adica daca vrei sa constati ca esti furat atunci plateste! Eu cam asa inteleg.
Daca legea nu precizeaza cum se pun la dispozitie documentele, cum vedeti dvoastra aceasta punere la dispozitie? Administratorul le poate falfai prin fata proprietarului sau i le poate arata printr-un geam mat?
Sau asociatia trebuie sa organizeze un "spatiu pentru lectura"?;)
Evitarea punerii la dispozitia proprietarilor a informatiilor solicitate in scris nu poate decat sa creeze si sa intareasca suspiciunile cu privire la modalitatea de administrare a banilor proprietarilor.
Activitatea asociatiei trebuie sa fie transparenta pentru toti proprietarii indiferent de sex, religie, nationalitate sau etajul la care locuiesc.
Vorba reclamei la un cunoscut brand de pantofi sport:
"Daca vrei cu adevarat, poti!"
Sunt administratori precum doi dintre moderatorii aceastei sectiuni a forumului si care merita apreciati deoarece pun la dispozitia proprietarilor toate informatiile privind activitatea asociatiei pe care o administreaza.
Astfel toata activitatea este transparenta iar proprietarii au "acces" la toate "aspectele" si documentele AP.
Prevederile art. 10 din Legea nr. 230/2007 nu disting asupra modului în care se poate realiza accesul la documentele asociaţiei de proprietari, astfel încât sunt posibile interpretări eronate ale acestuia, în sensul că nu se pot elibera copii ale documentelor asociaţiei. În acest mod este încălcat dreptul de proprietate al membrilor asociaţiei de proprietari asupra documentelor asociaţiei, dreptul la acces la justiţie, prin privarea de aceste mijloace materiale de probă, dreptul la informare, precum şi principiul constituţional al egalităţii în drepturi.
Noi, proprietarii, conform art.10 din Legea nr.230/2007, avem dreptul să consultăm oricare dintre documentele A.P., contabile sau nu (şi să facem copii Xerox, atunci când avem nevoie - dacă în textul legii nu se specifică faptul că e interzis să faci copii Xerox după orice document al A.P.71, e evident că acest drept nu se poate încălca - grav şi repetat - de către ”şefii” Asociaţiei, mai ales dacă proprietarul respectiv este parte în proces, interzicerea copierii documentelor încălcând grav dreptul Constituţional la apărare şi la informare
➥ trebuie respectat și principiul juridic „este permis tot ceea ce nu este interzis expres de lege“ sau Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem !). Articolul 10 al Legii 230/2007 certifică această obligaţie de transparenţă a oricărui document ce se află în proprietatea noastră:
✪ Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea Asociaţiei şi au acces, la cerere, la ORICE document al acesteia.
[nu mai deviati discutia catre problema personala]
Daca doresc sa achit intretinerea in contul bancar al asociatiei, administratorul are obligatia de a-mi oferi informatiile despre cont (il obliga legea) sau imi poate refuza fara grija acest lucru ? In cazul in care ma refuza, cum pot cunoaste acest cont ? Mentionez ca in lista de intretinere afisata nu exista nici o informatie despre vreun cont bancar al asociatiei.