avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... PV contraventie incheiat ilegal(?).
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

PV contraventie incheiat ilegal(?).

la sesizarea mea la politie, ca un coproprietar a taiat un nuc fara acordul celorlalti coproprietari si fara autorizatie legala de taiere,asa cum prevede legea pomiculturii nr.348/2003, am primit raspunsul " ca fata de persoana reclamata au fost luate masuri de sanctionare conform legii 348/2003". Toate bune si frumoase,numai ca fata de persoana reclamata s-a luat masura "avertismentului",conform ordonantei 2/2001,dar legea speciala NU prevede ca sanctiune avertismentul ci amenda intre 5.000-10.000 lei.
Adresa primita este un fals in acte publice,deoarece semnatarul-inspectorv principal de politie-stia ca s-a aplicat avertisment,iar mie mi-a transmis ca s-a aplicat masura prevazuta in legea 348/2003;
simtind ca s-a aplicat avertismentul(persoana nefacand contestatie la pv),am solicitat politiei ca in baza legii 544/2001 sa-mi comunice sanctiunea aplicata,dar NU au vrut sa-mi raspunda,pe motiv ca pv-ul contine date cu caracter personal si ca sa ma adresez justitiei;
am replicat ca cerinta mea NU reprezinta o informatie cu caracter personal,dar degeaba;
ce pot face sa intru in posesia pv-ului de sanctionare;
se poate anula pv-ul respectiv pe motiv ca nu a fost intocmit legal?
in ceea ce priveste sanctiunea,care trebuia aplicata?sanctiunea din lege sau din ordonanta?daca avea prioritate sanctiunea din ordonanta,inseamna ca in tara asta sa nu se mai plateasca nici o amenda!
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tzuku51 , utilizator 11:40, 24 August 2015
Sanctiunea avertismentului poate fi aplicata chiar daca nu este prevazuta ad litteram si in terminis in legi sau dispozitii speciale.
Din ce imi amintesc, in legea cu pricina se sanctioneaza defrisarile si nu stiu daca un singur nuc ar intra in sanctiunile din legea speciala.
Puteti actiona coproprietarul pentru daune civile, daca puteti dovedi un prejudiciu.
PV de contraventie aplicat altei persoane contine date cu caracter personal si il puteti obtine numai in justitie, daca dovediti un interes.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat
La cap.VI-Sanctiuni,art.28 din legea 348/2003 se precizeaza "Defrisarea fara autorizatie ... precum si a nucilor sau castanilor comestibili,indiferent de sistemul de cultura,constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei".
Se pune intrebarea:politistul trebuia sa aplice acest text de lege sau ordonanta 2/2001,asa cum a procedat?
Asa cum am spus mai sus,inseamna ca orice contraventie poate fi sanctionata cu avertisment.
In acest sens se paote face o paralela: Legea 50(cu autorizatiile de construire) NU are sanctiunea cu avertisment ci numai cu amenda.Organela locale aplica legea si ulterior,in cazul unui proces de contestatie,Instanta,si numai ea,poate preschimba amenda in avertisment.Ori si in acest caz,socot ca politistul terbuia sa aplice legea speciala in litera ei si dupa aia,daca se facea contestatie,instanta ar fi putut preschimba sanctiunea. Nu cred ca politistul este indriduit a stabili daca infractiunea este sau nu pericol public.
va multumesc pentru interes si daca mai aveti placerea,chiar va rog sa faceti in continuare expunere de idei vis-a-vis de cele completate de mine;
Trebuia sa aplice legea speciala DACA, asa cum am scris deja, un singur nuc intra la defrisare si acel nuc facea parte dintr-un sistem de cultura. Ceea ce nu cunosc.
A defrisa nu cred, zic eu, sa insemne taierea unui singur copac. A defrisa inseamna a despaduri, or nu cred ca s-a despadurit prin taierea unui singur copac.
Trebuie vazut si daca exista definitii pentru defrisare in lege, norme, trebuie vazut cum se aplica legea, daca sunt elaborate norme de aplicare etc.

La o prima vedere e posibil ca politia, vazand ca in legea speciala nu exista sanctiune pentru taierea unui singur copac, sa fi trecut la incadrarea contraventiei in alta parte. Nu stiu, nu cunosc, asa pare.
Revin cu o completare: exista o lege a spatiilor verzi care arata necesitatea avizelor pentru taieri de copaci, insa nu mai retin daca se refera la spatii private, cert e ca e despre intravilanul localitatilor.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat
am facut demersurile legale si mi s-a comunicat ca impotriva persoanei s-a aplicat masura "avertisment",in baza OG2,2001(nu mi s-a comunicat ce articol),in conditiile in care legea speciala prevede clar si fara echivoc amenda de la 5.000 la 10.000 ron(art.28 din legea 348/2003); este legal cum s-a procedat?era obligatoriu sa se aplice legea speciala? daca da,procesul verbal de contraventie poate fi atacat in instanta si anulat?
va multumesc.

Alte discuții în legătură

Taierea unui nuc de pe proprietate privata mariapopescu mariapopescu Pentru taierea unui nuc crescut razlet pe proprietate privata este nevoie de autorizatie? Legea din 2008 care completeaza legea pomiculturii din 2003 ce ... (vezi toată discuția)
Taiere nuc marisviorel marisviorel ce demersuri trebuie sa fac pentru a putea sa tai un nuc care a cresut prea inalt si este amenintator peste firele electrice si peste casa sau daca-l vand care ... (vezi toată discuția)
Taierea unui nuc pe proprietate privata la notificarea unui vecin . Paraschiv197008 Paraschiv197008 Am achizitionat o proprietate care are un nuc situat la o distanta de 1,20 m fata de gardul vecinului .Acesta m-a notificat sa-l scot din radacini.Atunci cand ... (vezi toată discuția)