avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si crestere copil PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si crestere copil PFA

Pentru PFA:
1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai beneficiez de concediu de maternitate/concediu crestere copil?
2) Ce contributii trebuie platite din indemnizatia de CCC? (CAS, CASS, 0.85%?)
3) Trebuie sa declar undeva ca am ramas insarcinata?
4) Daca optez pentru concediu de crestere al copilului pana la varsta de 2 ani, mi se va plati indemnizatia de maxim 3400 ron in primul an si apoi de maxim 1200 ron? Sau in ambii ani voi beneficia doar de 1200 ron?
5) Daca dosarul trebuie depus numai dupa ce s-a nascut copilul, cat dureaza pana primesc prima indemnizatie? Voi avea luni fara venit ca PFA? Daca da, se vor plati ulterior retroactiv si lunile respective?
6) Concediul prenatal se calculeaza la fel ca cel de crestere copil? Pentru concediul de crestere copil se considera la calculare si indemnizatia de concediu prenatal?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 23 Iunie 2015
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si post natal) trebuie sa fiti sub un contract individual de munca (CIM) si sa aveti cel putin o luna de zile in cele 12 luni anterioare lunii in care solicitati concediu de maternitate.
- Sau daca sunteti PFA trebuie a fi platit cota de contributie de 0,85% pentru conecdii si indemnizatii (tot cel putin o luna).

2. Din indemnizatia pentru CCC nu se face nici o retinere.

3. Daca aveti CIM faceti o scrisoare catre angajator prin care il anuntati va sunteti gravida (anexati o adeverinta de la medicul de familie).

4. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani veti primi o indemnizatie de cel mult 1.200 lei lunar pe toata perioada.

5. Daca aprobarea penru indemnizatie sa da mai tarziu veti primi si din urma, de la data solicitarii.

6. - Concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati solicitat concediu de maternitate.
- Daca in cele 6 luni anterioare solicitarii concediului de maternitate ati fost in CCC atunci indemnizatia pentru CCC se ia in calculul indemnizatiei pentru concediu de maternitate.
1) Sunt PFA si am platit 0.85 pentru concedii medicale. Inteleg ca nu conteaza in ce luna am achitat aceasta contributie in ultimele 12 luni (adica nu trebuie musai sa fie cea mai recenta luna)?
3) Sunt PFA. Inteleg ca nu trebuie sa anunt nicaieri ca sunt gravida.
6) Ma intereseaza invers, nu daca CCC se ia in considerare la concediul de maternitate, ci invers. Daca concediul de maternitate se ia in calcul la CCC?

*) Indemnizatia pentru CCC si pentru concediul de maternitate se calculeaza amandoua pe baza veniturilor brute sau nete?
**) Pentru concediu de maternitate(pre+post natal) se platesc toate contributiile? (impozit, CAS, CASS, 0.85)

Multumesc mult!
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului trebuie sa aveti cel putin 22 de zile in care ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii

2. Daca suntteti PFA nu trebuie sa anuntati pe nimeni ca sunteti gravida (doar pe medicul curant ginecolog sau pe medicul de familie).

3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra si veniturile din indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

4. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza pe baza veniturilor nete iar indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor brute.

5. - Din indemnizatia pentru concediul de maternitate se retine si se plateste numai contributia pentru pensie de 10,5%.
- Din indemnizatia pentru CCC nu se retine nici o contributie (contributia pentru sanatate este platita de stat prin AJPIS).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu maternitate pt pfa alessandra87 alessandra87 Buna ziua As vrea sa stiu cine plateste concediul pre si postnatal in cazul persoanelor fizice autorizate si de asemenea cine il plateste pe cel de crestere a ... (vezi toată discuția)