Detin cota de 5/8 dintr-un apartament (1/2 prin CVC si 1/8 dupa succesiunea sotului decedat) Restul de 3/8 il detine fiul meu, mostenire de la tatal sau. Apartamentul nu are deschisa cartea funciara (nici inainte nici dupa succesiune)
Doresc sa donez/vand partea mea unei persoane care accepta sa cumpere si sa ramana in indiviziune cu fiul meu. Pentru instrainarea unei proprietati stiu ca se cere extras din cartea funciara.
Deoarece nu vreau sa-i spun fiului meu de intentia mea, VA ROG sa-mi raspundeti la urmatoarea INTREBARE:
Pot sa fac demersurile necesare pentru inscrierea in cartea funciara numai a partii ce o detin sau inscrierea trebuie sa se faca prezentand acte de proprietate pentru intregul apartament?
(in acest caz ar trebuii sa-i cer fiului meu certificatul de mostenitor) VA MULTUMESC
D-le Dan Tudurache va multumesc pt. raspuns.
Sigur nu este moral ce doresc sa fac eu.
Voiam sa stiu daca macar "este legal". Dar se pare ca nu.
m-am mai linistit, inseamna ca n-am facut facultatea degeaba chiar daca n-am profesat niciodata :PPP
???
potrivit noilor modificari legislative (Legea nr. 247/2005) dreptul de preemtiune nu se mai cere a fi respectat nici in cazul terenurilor agricole sit in extravilan.
bineinteles ca doamna poate sa vanda sau sa doneze cui doreste fara a fi obligata sa acorde preemtiune fiului ei. La constructii dreptul de preemtiune functioneaza doar daca a fost stabilit de catre parti printr-o conventie (pact de preferinta), ceea ce inteleg ca nu exinta in situatia noastra.
dreptul de proprietate este un drept absolut de care titularul poate dispune dupa cum doreste, bineinteles cu respectarea dispozitiilor legale.
si mai mult decat atat dreptul de preemtiune se cerea a fi respectat numai la vanzare, nu si la donatie.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. DAR:
Ca sa-mi vand sau donez partea mea din apartament, am nevoie de extras din cartea funciara. Nu am facut cadastru si bineinteles nici intabulare, nici cand traia sotul meu si nici acum, dupa succesiune. Fiul meu cred ca banuieste ca as vrea sa-mi instrainez partea mea, de aceea as vrea sa stiu daca pot sa fac cadastru+intabulare, fara sa am nevoie si de certificatul de mostenitor al fiului meu prin care detine cota de 3/8 din apartament. VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Improprietare
floreradiana
Buna ziua.
As avea nevoie de niste informatii, daca ma puteti ajuta.
1. Exista 3 proprietari pe un imobil. Doua dintre parti au cote egale de 1/8 fiecare, ... (vezi toată discuția)