avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS

Am rugamintea sa- mi spuneti daca ma pot informa despre situatia mea in legatura cu CASS si unde pot face asta? Sunt casatorita si sunt coasigurat, dar au fost si perioade in care sotul si-a schimbat serviciul (in jur de 3) si pana la intocmirea actelor de coasigurat de catre noua firma a trecut ceva timp.Am un cont in banca pentru care primesc dobanda. Nu am fst informata niciodata de CASS ca ar trebui sa platesc contributia pentru ca am cont. Ma gandesc sa scot acei bani din banca. Problema mea este sa nu am surpriza pe viitor ca sunt datoare la CASS si sa fiu nevoita sa platesc si penalizari. Cum pot afla situatia mea exacta (in ce luni nu am fost acoperita de coasigurat)? Daca am acest depozit bancar , trebuie sa completez formulare pentru impozitul pe venit si plata CASS?

Sunt foarte debusolata caci am acest depozit de 11 ani in valoare de 400 ron si nu m-am folosit de dobanda (practic am "uitat" de ei in banca pentru zilele negre) si nu stiu ce obligatii am vis-a-vis de el.

In asteptarea raspunsului dvoastra
Multumesc

Cel mai recent răspuns: lorelena1306 , utilizator 17:08, 25 Iunie 2015
Conform legii 95/2006 art. 213 pentru a dobandii calitatea de coasigurat exista conditia de a nu obtine venituri impozabile.( nu conteaza valoarea acestora)
Deci nu se pune problema in ce luni a-ti fost neacoperita ca si coasigurat ci de faptul ca din punct de vedere al articolului de lege amintit mai sus a-ti beneficiat de respectiva calitate in mod ilegal.
CNASS s-ar putea indrepta spre recuperarea "prejudiciului" pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie.
Desigur proiectul Legii amnistiei a fost aprobat de Guvern dar se referas la perioada 01-01-2015 pana in 31-12-2014 cu trimitere si la 2015.
Ar ramane perioada 01-01-2009 ------- 31-12- 2011 la care Legea Amnistiei nu face referire si care era in "ograda " CNASS si nu a ANAF>
Intrebarea este: nu trebuia sa fiu informata de plata CASS in cazul unui depozit? Pot gasi pe site-ul CASS sau la ghiseu informatii despre situatia mea? Ma pot trei cu penalizari (nu ar trebui sa fiu informata in prealabil)? Legea amnistiei este aplicabila pe tot anul 2015?

Multumesc pentru raspuns
Din pacate exista un principiu in drep care spune ca " nimeni nu poate sa invoce necunoasterea legii" si in acelasi timp nu, nu trebuia sa va informeze decat prin decizia de impunere.
Noi ar trebui sa cunoastem toate legile si sa le si respectam.
In tumultul de Legi ,OUG si HG din pacate acest deziderat este irealizabil.
Proiectul de lege a Amnistiei care deja a fost aprobat de Guvern face referire si la 2015.
Pentru 2016 Codul Fiscal urmeaza a fi modificat insa mai exista unele nepotriviri cu Legea Sanatatii.
Pot aflaundeva situatia mea CASS ca sa stiu ce si cat am de platit? As vrea sa rezolv situatia in aceasta perioada, ca sa nu ma trazesc peste ani cu penalizari.

Multumesc
Pentru perioada 2012-2015 intervine legea amnistiei intrucat venitul lunar este sub nivelul salariului minim brut.
Pentru perioada 2009- 2011 trebuie sa va "autodenuntati" la CJASS ca a-ti obtinut venituri in timp ce a-ti beneficiat de calitatea de coasigurat si va vor calcula cass plus accesorii.
Cu fiecare an care trece se mai prescrie unul din perioada 2009-2012 dar cresc accesoriile pt .anii ramasi.
Alegeti singura.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurarea obligatorie de sanatate alina_1987 alina_1987 Buna seara. Am si eu o nelamurire. In 2013 mi-am pierdut serviciul, si intre timp nu am reusit sa imi gasesc in alta parte. Recent am aflat de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Contributie cass pentru dobanzi bancare RaduLupu RaduLupu Intrebarea mea este, daca fiind student si titular al unui depozit bancar mai este obligatorie plata CASS pentru dobanda realizata? Si ce reprezinta calitatea ... (vezi toată discuția)
Venituri din investitii-cass robert1958 robert1958 In vederea achitarii catre FNUASS a cass prin CASMB am solicitat ANAF teritorial adeverite de venit pe perioada termenelor de prescriptie. Am constatat cu ... (vezi toată discuția)