avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Scoala de soferi
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Scoala de soferi

Buna ziua!
Am inceput o scoala de soferi si nu stiu daca o voi mai termina fara sa nu fiu furata la greu si umilita groaznic.
Am luat PROBA TEORETICA DIN PRIMA, dar la Traseu a trebuit sa aman pentru ca nu eram pregatita-(mai jos motivele):
Mi s-a cerut sa achit: 1000 lei pe hartie si 200 lei, cica pentru dosarul medical si nu mai stiu eu ce(deci 1200 lei- pana aici)
Prin contract orice cursant are dreptul la 30 de ore cu un instructor auto X, cel cu care am facut eu nu numai ca s-a demonstrat a fi un om foarte vorbaret, iar in toate aceste ore(30 LA NUMAR) a dezbatut toate subiectele lumii, numai despre sofat nu). Initial am crezut ca poate doreste sa ma invete sa imi dezvolt atentia distributiva, pentru ca in viata reala intr-o masina se vorbeste.
Sa nu mai zic ca pe la ora 5(prima saptamana cum s-ar zice, a tipat la mine si m-a bruscat, voiam sa renunt atunci, dar achitasem deja taxa).
Dupa cele 30 de ore am constatat ca NU STIU SA CONDUC si nu ma pot aventura prin oras, OK. Pentru ca din motive OBIECTIVE: "nu am avut masina in familie...imi dau drumul mai greu" am mai achitat 20 de ore(alte 6 milioane- 600 lei--> deci 1800 lei/ ron-pana aici)
Dupa cele 50 de ore am constatat ca NU sunt pregatita, motiv pentru care am si amanat traseul(se pare ca nici la curse de raliuri nu voi participa anul acesta si nici sofer de cursa lunga nu voi fi).
Disperata, ce sa fac, ce sa fac, mi-am intrebat prietenii, rudele. Ei mi-au spus ca cel mai nimerit ar fi sa ma duc la o alta scoala si printr-un Contract de comodat sa dau examenul, pe o alta masina, deci un alt instructor (bine-teles sa mai platesc niste ore poate ca se schimba treaba si invat sa conduc).
Bine-nteles ca hraparetul de instructorul X care m-a curatat de 18 milioane(1800 lei/ RON) nu a acceptat acest lucru. Am omis un lucru foarte important, domnul instructor X inainte de Traseul amanat venise cu solutia pentru nepregatirea mea, sa ii dau 300 de euro ca vorbeste el cu examinatorul si poate ca iau carnetul asa, chiar daca nu sunt foarte sigura pe mine(calculati cat ajungea scoala mea de soferi daca ma duceam "pe mana lui").
Si pentru ca am venit cu solutia --Contractului de comodat, pe care o respinge vehement-- Instructorul X imi cere acuma sa-i dau 50 de euro, numai ca sa semneze o hartie sau stiu eu ce. Nu stiu ce sa fac. Nu exista vreo modalitate legala de a nu mai avea de-a face cu el.
Nu pot renunta la scoala, totusi am dat atatia bani...Dreptul consumatorului in domeniul auto nu este sau o portita legala, de a scapa fara sa fiu jacmanita in ultimul hal?
Ajutati un copil cu un parinte plecat in straintate(mama) si cu celalalt cu grave probleme cu alcoolul(tata). #-o
Cel mai recent răspuns: hohanAndrei , utilizator 20:06, 11 Decembrie 2019
Este vorba de o scoala de soferi sau de un instructor individual?

Nu cunoastem din ce localitate sunteti si daca exista si alte scoli de soferi.

Aveti posibilitatea sa luati cateva ore de perfectionare la o alta scoala sau cu un alt instructor autorizat individual si sa dati examen cu masina scolii respective (instructorului cu care faceti perfectionarea), costul inchirierii masinii pentru examen trebuie sa fie similar cu cel al scolii unde ati urmat cursurile de conducere.

Si printre instructori sunt "uscaturi" asa cum sunt peste tot.
De unde cunoaste instructorul ca dispuneti de euro, v-ati "scapat" ca mama lucreaza in strainatate? Problemele de familie nu trebuie discutate cu persoane straine, chiar si sub acoperirea unui nick-name.:yes:
Cunosc cazuri in care instructorul a cerut bani cursantului dupa ce acesta a luat traseul din prima, doar asa, sa il "cinsteasca"! Oameni din astia merita :training: .
Multumesc de raspuns. Dupa cum v-am spus era foarte vorbaret, numai despre traseu si despre manevre, etc. nu vorbea. Oricum poate cu ajutorul lui Dumnezeu sau printr-o minune o sa am si eu cartonul in buzunar.
Dumnezeu va poate ajuta in cazul in care ar lua locul politistului examinator, atunci chiar puteti spune ca a fost o minune !:)

Puteti face 3 sedinte de perfectionare la o alta scoala care va elibera o adeverinta in acest sens si veti putea da traseul cu masina cu care ati facut perfectionarea. O sedinta costa intre 50-80 lei si dureaza 100 minute.
Nu se face niciun contract de comodat cu cealalta scoala iar cu "instructorul" X cu care ati facut scoala de soferi nu mai aveti nicio legatura din moment ce ati dat sala, dosarul este la dvoastra si nu aveti nevoie de nicio aprobare din partea lui.

In schimb il puteti reclama pe instructor la scoala de soferi de care apartine cu privire la modul in care v-a pregatit pentru obtinerea permisului de conducere iar daca este instructor autor autorizat individual puteti depune o sesizare la ARR cu privire la "pregatirea" de care ati avut parte. Individul este clar ca procedeaza cu toti cursantii in acelasi mod si nu m-ar surprinde sa aiba un procent foarte mic de promovabilitate. Daca vreti sa aflati mai multe va puteti interesa despre acest lucru la ARR.

Acum sa va explic cum sta treaba cu conducerea unui autovehicul si nu trebuie sa va "speriati" de ce va voi spune.

In primul rand este vorba despre responsabilitate.

Conducerea unui vehicul pe drumurile publice inseamna o mare responsabilite prin faptul ca are un impact foarte mare asupra vietii conducatorului auto si a celorlalti participanti la trafic, pietoni si conducatori auto si alte vehicule.

Nerespectarea regulilor de circulatie, interpretarea eronata si/sau cu intarziere a efectuarii unei manevre poate avea consecinte mai putin sau mai mult grave asupra celor mentionati mai sus in cazul in care sunt implicati intr-un eveniment nedorit.

Nu vorbesc despre necunoasterea regulilor de circulatie deoarece acest lucru se subintelege.

Si acum, despre conducerea unui autovehicul.

Esentiale sunt placerea de a conduce, anticiparea si atentia, restul vin de la sine.

Anticiparea are un rol covarsitor, trebuie sa anticipezi atat manevrele tale cat si ale celorlalti.

"Mintea" conducatorului auto nu trebuie sa fie "in masina" ci la 50-100-200 metri in fata masinii.

Trebuie sa fii atent la indicatoare, semafoare, benzile de mers, sa anticipezi ce manevra vei face.
Vrei sa schimbi directia de mers, anticipezi pe ce banda sa te incadrezi, faci la stanga te incadrezi pe banda de linga mijlocul sensului de mers, faci la dreapta te incadrezi pe banda de linga trotuar.
Orice schimbare a directiei de mers se face dupa o asigurare temeinica si se semnalizeaza chiar daca nu sunt masini in apropiere. Nu se stie niciodata de unde apare un "meserias" in viteza si atunci o incasezi ptr ca nu te-ai asigurat suficient.
Semnalizarea se face intodeauna cu cel putin 50 m in localitate si 100 m in afara localitatii. Daca semnalizati mai mult nu se intampla nimic, doar ii enervati pe ceilalti conducatori auto mai "experimentati".
Orientati-va dupa stalpii de electricitate de pe margine, intre 2 stalpi sunt aproximativ 25 m, deci doua intervale de stalpi inseamna 50 de m, cand va apropiati de o intersectie numarati 3 stalpi si incepeti sa semnalizati.

Dupa un an de zile de incepator veti incepe sa capatati experienta, nimeni nu s-a nascut la volan, nici macar cei care claxoneaza ca disperatii cand vad o "lamaie" in fata sau si mai "rau", o femeie la volan! O parte din "urari" se duc si catre instructor.;)

Atentia este si ea foarte importanta. Trebuie sa fii atent la ce se intampla in fata, in laterale si in spate. Ca sa fac o gluma binecunoscuta, oglinzile se folosesc de cele mai multe ori pentru asigurarea la schimbarea directiei de mers.

Cand conduceti "trageti din cand in cand cu coada ochiului" si in oglinzi, pentru a anticipa manevrele celorlati participanti la trafic.

Sunt multe de spus despre conducerea unui autovehicul.
Dupa 1-2-3 ani veti capata experienta si nu va mai fi atat de dificil sa va descurcati in trafic. Chiar daca veti mai fi claxonata uneori de alti conducatori auto nu ii bagati in seama.









Multumesc de sfaturi!Ma gandesc serios sa fac o sesizare si sa vina sa verifice situatia ARR-ul deoarece am o banuiala ca nu sunt un caz singular si ar fi pacat sa se repete si p[e viitor "povestea mea".
Voi incerca sa tin cont de ce mi-ati scris mai sus si sa aplic si in practica.
Cu recunostinta, Anemona.
Daca aveti orice intrebare despre scoala de soferi va astept aici : [ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
hohanAndrei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere scoala de soferi ContSters308212 ContSters308212 Nu stiu daca s-au mai postat intrebarile aceastea ,da va rog sa-mi raspundeti: Care-i institutii pot reclama scoala de soferi la care m-am inscris, ... (vezi toată discuția)
Pot sa schimb doar instructorul auto? anonim456 anonim456 Dacă am promovat examenul teoretic la drpciv cu o anumită scoală de șoferi, pot da examenul practic cu o altă școală în condițiile în care am picat ... (vezi toată discuția)
Am fost agresată verbal și fizic, în trafic, de un instructor auto ciufi80 ciufi80 Buna seara, va rog sa-mi dati si mie cateva sfaturi cu privire la incidentul ce mi s-a intamplat. In urma unor sicanari in trafic cu o doamna soferita, in ... (vezi toată discuția)