Buna ziua,
As vrea sa stiu cand expira termenul pentru depunerea plangerii la CEDO, daca hotararea irevocabila a fost pronuntata pe 11 februarie 2009?
Multumesc
CEDO în cauza Jecius c. Lituaniei, s-a pronuntat în sensul ca practica de a mentine o persoana in arest fara a exista o baza legala specifica, doar pentru ca nu exista reguli precise care sa reglementeze situatia privarii de libertate si care permit privarea pentru o perioada nelimitata de timp fara a exista o autorizatie judiciara, este incompatibila cu principiul securitatii juridice si protectiei contra arbitrariului care constituie elemente fundamentale ale Conventiei si ale statului de
drept.
Jurisprudenta anterioara a CEDO anunta clar o astfel de solutie.Desi judecatorii romani nu recunoasteau efectiv aceasta solutie jurisprudentiala in caz de insistente si motivari intelegeau ca acuzarea nu isi poate face de cap.
Ulterior s-a modificat si legea.S-a ajuns la acel termen de 6 luni.
In ceea ce priveste durata detentiei, in prezent mai exista probleme doar in cazul inculpatilor arestati si trimisi in judecata.Aici insa este mult prea greu de reglementat de catre stat o durata.Instantele pot decide si cred eu ca in 50-60% din cazuri o fac bine.Este foarte greu de estimat si doar avocatii reusesc sa aduca argumente suficiente rezonabile.
stimate d-le Niculescu
multumesc pentru raspuns si daca aveti amabilitatea as dori o completare.
sentinta s-a prununtat acum un an si opt zile. fiind in franta la studii, nu avut posibilitatea sa inantez documentele in timp util catre cedo. faptul ca locuiesc la strasbourg si nu am avut posibilitatea sa ma deplasez in tara fiind la studii, credeti ca ma poate avantaj ?
Persoana lezata prin hotararea pronuntata de ultima instanta de judecata, trebuie ca in termen de 6 luni sa formuleze cererea si sa sesizeze in scris C.E.D.O.
Cai de atac
ignat_rodica
unde putem sa ne adresa impotriva unei hotarari judecatoresti devinitiva si irevocabila care a trecut si prin galea extraordinala(contestatie in anulare),care ... (vezi toată discuția)