avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitare autoritate parinteasca

Buna seara.
Am un baietel in varsta de 10 luni. Tatal sau, necasatoriti fiind, la 3 luni si jumatate de sarcina m-a dat afara din casa si mi-a cerut sa intrerup sarcina. Am refuzat.
Fiul nostru este recunoscut si de catre el, dar imi poarta numele.
In Decembrie 2014 am deschis proces pentru stabilirea pensiei alimentare, programul de vizita, exercitarea autoritatii parintesti de catre mine si domiciliul la mine.
Desi am prezentat foarte multe dovezi care demonstreaza ca tatal nu se implica, totul a iesit in favoarea lui: pensie minima, nici macar conform legii, deoarece acesta a promis ca mai ajuta si pe langa pensie, dreptul de a-l lua duminica de la 10 dimineata si pana la ora 18 seara (desi copilul are 10 luni!) si de la 2 ani dreptul la 2 weekenduri,vacante, Craciun/Paste alternativ prima si a doua zi, exercitare a autoritatii parintesti in comun.
Mentionez ca la fiecare problema de sanatate, si probleme sunt destule, acesta nu raspunde si nu se intereseaza. In 10 luni si-a vazut copilul de mai putin de 10 ori. Au fost si cate 2 luni cand nu l-a vazut.
Cum este posibil ca un judecator, in urma dovezilor, sa ofere o astfel de decizie? Cum se urmareste interesul unui copil in aceste conditii? Cum poti da un copil de 10 luni de la domiciliul mamei tatalui care este practic un strain si este cat se poate de absent din viata copilului? Acesta, pana si la interogatoriu, a oferit raspunsuri de genul : "nu stiu ce tratamente urmeaza copilul, ceva cu laser", "pai nu prea am fost sa il vad", etc.
Luna aceasta voi face apel. In afara de o expertiza psihologica pediatrica, ce as putea sa mai cer si care sunt sansele sa obtin exercitarea autoritatii parintesti de catre mine?
Mentionez ca acesta a scris si in reconventionala ca "reclamanta si-a dorit un copil cu mine", ceea ce spune multe despre presupusa iubire ce i-o poarta fiului sau.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
IulianaTeodor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:00, 27 Iunie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
doamna Iuliana,
Cum sunt alti parinti de isi lasa copiii la cresa? Sau de la 4 luni cu o bona pe care probabil nici de 10 ori nu a vazut-o inainte? Daca va preocupati sa strangeti probe ca tatal nu se implica cred ca sunteti pe un drum gresit. Daca domnul a obtinut un astfel de program, mai bine ati demonstra ca ati facut tot ce va sta in putinta ca tatal sa stie de ce sufera copilul, ca stie ce sa faca daca copilul plange, ca daca cumva ii este dor/are nevoie de dvs, tatal intelege sa vina cu el acasa mai devreme etc.
Nu prea inteleg cu ce ii este de folos expertiza psihologica pediatrica a unui copil de 10 luni. Dumnezeule mare! Dar poate nu am inteles eu bine, poate ne lamuriti, cat de periculos pentru copil este tata biologic?
@ YSL: hai sa o luam si pe cealalta parte, o zi in weekend sau cateva ore duminica vi se par drepturi egale?
Cum sa imi las copilul la el cand este practic un strain? Are drept de vizita si nu vine sa il vada. Nici nu se pune problema de cresa pentru ca are probleme de sanatate si umblam pe la medici. Drepturi egale merita parintii care se implica.
In plus, puiul urmand atatea tratamente, si laser, si kineto, este foarte atasat de mine. Nu sta cu nimeni altcineva. Si cu bunicii, pe care ii vede zilnic, sta doar in prezenta mea. Daca ies din camera, plange.
In mod normal, pana la 2 ani un copil se vede in prezenta mamei, tocmai pentru ca exista un atasament.
Nu spun ca este un pericol, dar nici nu este tata atata timp cat nu se ocupa de fiul lui si mereu spune ca e o greseala.
El mai are un baiat din prima casatorie, luat de langa mama, cu domiciliu la el. Ii interzicea copilului sa isi vada mama pentru ca aceasta era "usuratica", "un incurca lume". Daca vi se pare normala atitudinea tatalui si cand stiu ce ii poate pielea, sa ii las copilul, atunci am eu o problema.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
IulianaTeodor, utilizator
Eu nu vreau sa ma cert cu nimeni. Doresc doar o parere din partea unui avocat. Este clar ca mamele au o parere,tatii o alta parere.
Doamna,
In primul rand, in astfel de chestiuni, este greu sa prevezi ce va decide instanta. Cu dovezile pe care le aveti, parerea mea este ca sunt sanse ca la instanta superioara sa primiti un program macar pana la 2 ani in domiciliul copilului. Daca copilul este bolnavior, mie personal mi se pare excesiva expertiza psihologica pediatrica, dar dvs stiti mai bine.

In ceea ce priveste autoritatea parinteasca, legea prevede:

(7) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.

Cum la primele motive domnul nu se incadreaza, poate va incadrati la orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti, dar instanta decide pe probe.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
againstPAS, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)
Custodie roxana_n roxana_n in ce conditii tatal isi poate vizita copilul minor doar in prezenta mamei ? (vezi toată discuția)
Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)