avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Legalitate activitate freelancer
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Legalitate activitate freelancer

Care este forma juridica de organizare ideala pt un freelancer? Exista posibilitatea de a plati doar impozit pe profit fara a avea un SRL/PFA?
Cel mai recent răspuns: alinescoo , utilizator 11:44, 14 Iulie 2015
NU!

Daca lucrati ca ziarist, programator IT sau alta activitate prin care creati ceva, puteti avea un contract de drepturi de autor cu cei carora le furnizati serviciul, dar daca nu sunteti asigurat la CAS, CASS riscati sa platiti aceste contributii din venitul realizat.

Puteti deveni PFA si veti plati 16% din profit, daca optati pentru o activitate taxata in system real (anumite PFA-uri platesc taxele la un nivel prestabilit, asa numita norma de venit). Daca estimati venituri mai mici decat castigul mediu brut pe tara nu aveti obligativitatea platii pensiei. Aveti nevoie de un contabil, sa depuneti declaratii cam de 2 ori pe an si sa platiti contributiile la trimestru.

Ca SRL veti fi neplatitor de TVA si microintreprindere, taxata cu 3%. Cand veti dori sa scoateti dividend veti plati 16% si din nou, daca nu sunteti asigurat platiti contributiile obligatorii pe suma. Aveti nevoie de contabil ce va depune din 3 in 3 luni declaratii si veti plati taxele la 3 luni. Va trebui sa intocmeasca o data pe an un bilant.

Pe scurt, Fiscul a strans atat de tare surubul incat nu poti fi un simplu freelancer ca in alte tari, ci doar PFA sau SRL.

Succese.
Multumesc mult. Nu exista nici posibilitatea de a declara veniturile din freelancing prin formularul 201 si sa platesc impozit de 16%? De mentionat e ca sunt deja angajat cu contract de munca la o societate.
Si eu sunt freelancer IT si mi-am facut PFA dupa ce m-am interesat ce si cum. Teoretic, clientul tau ar astepta o factura de la tine, pentru serviciile pe care le-ai prestat, iar tu ca PF nu poti sa eliberezi factura. Evident, depinde ce activitate de freelancer ai. Atentie, pentru clientii din UE exista niste reguli mai stricte legate de TVA, iar PFA-ul trebuie sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Cum, daca iti faci PFA esti neplatitor de TVA, pentru a fi in ROI trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA. De aici sunt tot felul de reguli pe care cateodata trebuie sa sun de 2-3 ori la anaf pentru a gasi raspunsul corect.

Mi-as fi dorit sa fi fost o treaba simpla, unde ca PF sa poti sa iti desfasori activitatea iar interesul ANAF sa fie doar primirea banilor insa mie mi s-a spus ca e neaparat nevoie de PFA deoarece desfasor o activitate comerciala. Avantajul PFA e ca poti sa iti deduci cheltuielile care le faci pentru desfasurarea activitatii. Pe langa asta trebuie contabil avand in vedere ca sunt declaratii de depus, mai ales daca ai clienti din UE si tot felul de hartoage de facut care e recomandabil sa le faca un contabil. Ce frumos ar fi fost ca la finele anului sa mergi sa spui la ANAF, uite atat am facut si vreau sa va platesc impozit, ca persoana fizica. Ah, nu mai zic de faptul ca la PFA platesti anticipat pe anul urmator, o prostie din punctul meu de vedere.... dar nah, legea e lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare venituri din freelancing buna! cum declaram veniturile ... Andy31 Andy31 Declarare venituri din Freelancing Buna! Cum declaram veniturile din freelancing? Este necesara PF/SC sau exista formulare pentru persoane fizice? Daca ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Plata servicii freelancer it radra radra Cum pot sa inregistrez pe SRL-ul meu plata serviciilor IT prestate de catre persoane fizice cu domiciliul in strainatate (care nu au au venit si nici nu vor ... (vezi toată discuția)