avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curte comuna: Drepturi si obligatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curte comuna: Drepturi si obligatii

Buna seara,

Am si eu o problema cu vecinul meu, pe care am incercat sa o ignor prin premisa "lasa de la mine", dar vad ca nu prea functioneaza.
Locuiesc intr-o curte comuna, impreuna cu o alta familie. Initial eram trei familii, insa vecinul respectiv a cumparat una dintre propietati.
De cand s-au mutat (mai bine de zece ani) curtea a fost in 70% din timp santier, fiindca desi au bani, au un talent deosebit de a face lucrurile sa tina cativa ani. Niciodata nu ni s-a cerut acordul, dar in orice caz nu mi se pare normal sa-i pui bete in roate omului daca vrea sa isi renoveze.
Nu am comentat nici la "luxurile" inutile fara de care pot sa spun ca ne era mai comod noua (familiei mele) si care s-au ridicat sau instalat FARA vreun fel de consultare a noastra. Gen: interfon montat fara acord - ne-am trezit ca au venit sa bage din senin, pergola ridicata sub care sa-si parcheze masina - care poate sa blocheze accesul unei masini mari in caz ca vrem si noi sa construim (pergola respectiva este metalica si cred ca are peste cateva tone - profile I de 50 cm: a facut de cateva ori cu tevi si i-au cazut peste masina#-o ), si-au pus panoul electric pe peretele nostru, montare sistem de deschidere automata a portii la care noi nu avem cheie - daca vreau sa bag ceva mai voluminos care nu intra pe poarta normala trebuie sa "cer" acces in propia curte, instalare sistem de supravegere - poate eu nu vreau sa-mi fie filmate fiecare din miscari, etc...oricum, lucruri pe care noi nu le-am solicitat in vreun fel si care mai mult ne incomodeaza. Nu mai spun de faptul ca monopolizeaza total locurile de parcare aferente curtii in interior si exterior, dar si aici am mers pe sistemul "lasa de la mine", fiindca nu suntem genul care sa avem placeri de certuri inutile.

Dupa aceasta istorisire; si daca nu v-ati plictisit; va rog sa ma lamuriti cu doua probleme:
1. Ei au montat un sistem nou de interfon, cu posturi doar pentru casa lor. Eu i-am zis ca nu mi se pare normal sa remonteze interfon si eu sa nu am acces, atat timp cat nici prima data n-am fost intrebati. Doresc sa stiu daca nu cumva este nevoie de aprobare tuturor locatariilor unui spatiu comun (mai ales daca sunt doar doua familii), pentru modificare unui sistem de acces?
Comentariul lui a fost ca nu l-am platit nici pe primul. Nu l-am platit fiindca nu l-am vrut, nu am fost anuntati ca vor sa instaleze, si nici nu ni s-a cerut vreun acord.
2. Doresc sa stiu daca pentru a avea un sediu de firma intr-o curte comuna, ai nevoie de acordul veciniilor? Fiindca la fel: si-au deschis sediu de firma in casa cumparata, traficul in curte fiind de cinci ori mai mare. Fapt care poate se leaga de accesul "restrictionat" intr-o curte care este la doua minute de sectia de politie (deci nu siguranta era motivul).

Nu as fi deschis subiectul daca nu incepea sa comenteze sa nu pun fire pe casa lui, si sa ocolesc toat curtea. Dar chiar mi se pare nesimtire sa consideri ca daca omul te lasa in pace si nu comenteaza, sa-i blochezi si accesul facil in imobil. Eu n-am probleme sa ies iarna pe minus 20 de grade sa deschid poarta vreunui musafir, dar daca eu nu sunt acasa, am in familie si persoane trecute bine de vrsta tineretii care daca aluneca mai si aluneca pe drum, acolo raman. Deci preferam sa am poarta normala, iar incuietoare sa am doar la usa.

Va multumesc pentru atentie! Si va multumesc anticipat pentru un raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
nitzu88, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:20, 2 Iulie 2015
In situatia expusa,pentru inregistrare sediu firma la Registrul Comertului,este necesar acordul vecinilor
Multumesc pentru raspuns!
As dori sa stiu si daca nu este nevoie de acord si pentru instalarea interfonului (sau a altor dotari ce ne afecteaza si pe noi)?
Dupa cum am spus: pe noi doar ne incomodeaza. In afara ca ne-au deranjat de "n" ori ca ba isi uitau cheile, ba le era lene sa le caute. Din punct de vedere al securitatii, de cand a fost instalat s-a mai furat de cateva ori bune din curte. Fiindca nu prea am auzit de hot "respectabil" care sa nu fie in stare sa sara un gard de doi metrii. Din contra: prezenta interfonului a marit frecventa de-alungul aniilor.
Si nici nu sunt sigur ca se poate monta inca un interfon separat pe poarta.
ehe, siguranta si sectia de politie nu prea-i adevarat... Va dau doua exemple:
- am un coleg caruia i s-a furat masina din fata unei sectii de politie
- sirianul lasat in portbagajul unei masini in fata sectiei de politie

Cu privire la montarea interfonului: sa-nteleg ca nu mai aveti cum sa intrati in curte? ca altfel nu vad cum va incomodeaza... Montati-va si Dumneavoastra, daca vi se pare util, daca nu, nu...

Cu privire la curte: o fi curtea comuna, dar in proprietatea cui este? Daca este proprietatea lui, atunci poate s-o foloseasca (respectandu-va servitutea de trecere), daca este proprietatea Dumneavoastra de ce il lasati sa faca ce vrea, daca este proprietate comuna incercati sa iesiti din indiviziune.

Il inteleg ca nu va lasa sa ancorati cablurile pe fatada lui. Puteti si Dumneavoastra sa-i cereti sa-si mute panoul electric.

Cu firma: se poate sa nu fi inregistrat punctul de lucru. Pe de alta parte nu cred ca este nevoie de acordul vecinilor, n-am auzit sa se ceara decat daca mai sunt si alti locatari in aceeasi cladire, nu si pentru mai multe case in aceeasi curte.

Cu pergola: are autorizatie de constructie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supraveghere video imobil, in exterior cris2d2 cris2d2 Buna ziua. As dori sa imi montez un sistem de supraveghere de exterior, format din doua camere video, una montata pe peretele dinspre strada al casei, cealalta ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Montare interfon ContSters23466 ContSters23466 In blocul unde locuiesc a existat interfon, dar cineva cu buna stiinta l-a stricat pentru a fi montat un alt interfon, adica sa faca rost de niste bani. Eu nu ... (vezi toată discuția)