avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS sau AJOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS sau AJOFM

Buna ziua,
Ma numesc Diana B, am 23 de ani si sunt insarcinata in 32. de saptamani. La 30.06.2015 mi-a expirat CIM pe durata determinata, incheiat pe perioada de 15 luni si beneficiez de somaj. Azi 01.07.2015, medicul de familie mi-a eliberat concediu prenatal.
Am fost la ITM si au spus ca am dreptul la somaj. M-am dus si la somaj unde au spus ca nu beneficiez de somaj, deoarece nu sunt apta de lucru fiind insarcinata in 32 saptamani. :frantic:. Mentionez ca am beneficiat de concediu de risc maternal pana la data de 30.06.2015
Este necesar sa intru in somaj sau este de ajuns sa depun concediul prenatal direct la casa de sanatate? Beneficiez apoi de postnatal si de CCC? :sorry:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
lavi_cornelia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:42, 3 Iulie 2015
1.- Puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj chuar daca sunteti gravida si aveti adeverinta de la medicul de familie care atesta starea de graviditate.
- Insistati sa va inregistreze.
- Motivul invocat de ei se refera la o persoana bolnava iar graviditatea nu este o boala ci este o stare fiziologica.
- Daca iar nu vor sa va inregistreze faceti imediat o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la anofm@anofm.ro

2.- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. Puteati sa depuneti certificatele medicale de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) numai daca ati fi intrat in concediu de maternitate inainte (cu cel putin o zi) de data cu care a incetat contractul individual de munca (CIM).
Va multumesc pentru raspunsul promt!
Acum sunt mai bulversata! Concediul de risc maternal trebuia incheiat pana la 25.06.2015, dupa care trebuia sa intru in prenatal,insa medicul de familie l-a scris pana la data de 30.06.2015.
1. Nu trebuie sa va necajiti.

2. Insistati sa va inregistrati la Agentia de Somaj pentru ca este ilegal ce vi s-a spus.

3. Actionati mai repede pentru a nu pierde posibilitatea de a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Intrebati si la CJAS daca puteti depune certificatele medicale eliberat cu data de 1 iulie.
Buna ziua din nou!
Am reusit azi 03.06.2015 sa ma inregistrez la somaj (dupa inca un drum la medic de familie ca sa-mi schimbe adeverinta medicala, cu mentiunea ca daca nu este ok pentru somaj sa merg la medicina muncii, un drum la medicina muncii unde am aflat ca nu este de comptenta lor, un drum la ITM unde m-au indrumat inapoi la somaj, aici cu interventia unui telefon la judeteana...m-au inregistrat!).
Am vrut sa depun si concediul prenatal insa mi s-a spus ca trebuie anulat si emis altul cu data ulterioara zilei de 03.06.2015 si apoi depus la ei in trmen de 24 ore (insotit de alte documente necesare eliberate de firma la care am lucrat).
Urmeaza ca luni 06.06.2015 sa duc cm sa-l anuleze si apoi sa emita altul cu aceasta data. Ce se intampla cu pauza de la 01.06 - 05.06? Ma afecteaza intr-un fel?
1. Agentia de Somaj trebuie sa va primesca certificatul medical pentru concediul de maternitate cel eliberat initial deoarece el este platit de Agentie dar era suportat la plata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. - Eu va recomand sa nu anulati certificatul medical existent pentru ca Agentia de Somaj nu are dreptate (nici nu cred ca medicul va putea sa faca asa ceva).
- Ati fost peste tot sa intrebati dar nu ati fost la CJAS care suporta plata certificatului medical pentru concediu de maternitate si care poate sa-i lamureasca pe cei de la Agentia de Somaj sa va primeasca certificatul asa cum a fost el eliberat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata-dreptul la somaj si indemnizatie crestere copil aittu aittu Buna ziua, fiica mea are incheiat un contract de munca pe perioadă determinată care îi încetează de drept în data de 08 septembrie 2016. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului andreeamar1 andreeamar1 Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie. La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)