avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari in legatura cu " Demisie":
eu mi-am gasit de lucru in alta parte si le-am spus angajatorilor ca vreau sa plec de la ei si vreau sa-mi depun demisia la zi, Angajatorul mi-a spus ca trebuie sa-mi respect perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare ca daca nu respect preavizul ei imi trec perioada preavizului nemotivata in contractul de munca.Tot ei spun ca eu trebuie sa respect perioada din preaviz cu lucrul de 8 ore /zi inclusiv zilele de sambata si duminica in care lucrez cate 13 ore/zi in weekend.Are dreptul sa ma "oblige" sa merg si in weekend in preaviz la munca cele 13 ore/zi?
Specific ca am trecut de perioada de 90 de zile care era perioada de proba.
Mi-a mai spus ca au vorbit cu contabila si le-a spus ca ei au dreptul sa-mi treaca perioada preavizului nemotivata.
Imi puteti spune care sunt drepturile mele ca angajat in cazul demisiei si care sunt drepturile angajatorului in cazul unei demisii?
Pot face sesizare la ITM Cluj pentru weekendurile lucrate (daca nu sunt pontata in weekend)chiar daca puncte de lucru are doar in Cluj iar sediul este la Baia Mare?
Dovada Weekend-urilor se poate face si dupa REGISTRUL CU BANII PERSONALI?

Va multumesc anticipat
Astept un raspuns de la d-voastra
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 2 Iulie 2015
1. Art.81 C.mun.
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta la iniţiativa salariatului, prin demisie, numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele. Prin urmare, timpul de munca in perioada preavizului este cel mentionat in c.i.m. ... reducerea timpului de munca este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

6. ITM Cluj
Sesizarea dvs. poate fi trimisa pe adresa de mail: itmcluj@itmcluj.ro
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
La cele 20 de zile lucratoare intra la calcul si zilele de weekend care sunt lucratoare?
In perioada preavizului care este timpul de munca in ore care trebuie lucrate in preaviz?
Daca in weekend lucram noi angajatii si pe pontaj apar administratorii pontati in locul nostru ce se poate face?
Sunt obligata prin lege sa lucrez si weekend-urile in perioada preavizului?
Cine le da amenda conform art.260 C.mun.,daca aici in Cluj are punctele de lucru si sediul la BAIA MARE?
De ce angajatorii spun ca toate sesizarile facute merg la Baia Mare cand ei aici au punctele de lucru si nu pot sa le faca nimic cei de la ITM?
1. Zilele de repaus saptamanal nu intra in calculul preavizului.

2. Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele. Prin urmare, timpul de munca in perioada preavizului este cel mentionat in c.i.m. ... reducerea timpului de munca este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

3. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

4. Amenda o poate da si ITM Cluj. Prin urmare, sesizarea se poate depune si la ITM-ul in raza caruia are sediul punctul de lucru al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz Dadika Dadika Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și ... (vezi toată discuția)
Despre preaviz Carmenstratone Carmenstratone Dacă îmi depun demisia joi pe 5.04 2018 sau încetarea c.i.m., compania ma poate obligă să vin vineri la serviciu , zi care este declarată liber.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Pot fi data in judecata pentru nerespectarea preavizului andyandyandy andyandyandy Buna ziua, Ma confrunt cu o problema in aceasta perioada. Sunt angajata pe functie de conducere cu preaviz de 45 zile lucratoare. Am primit o alta oferta pe ... (vezi toată discuția)