avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și frumoase..Acuma incep neantelegerile...Lucram 14 ore pe zi urmate de 24 ore libere..Zile libere nu cu...In afara de cele precedate celor 14 ore..Suntem 2 angajate așa că lucrăm o zi cu o zi...Lucrând in cadrul alimentației publice intr un magazin alimentar ,lucrăm și în zilele de sărbători și și sâmbătă și duminică ,aceste zile nefiind plătite dublu sau in plus dar nici nu sunt compensate cu zile libere. Timp de ani de zile nu am comentat acest regim de lucru de frica sa nu ne pierdem locul de munca. Acuma mi am dat demisia la zi cu toate că știam că nu mi de va aproba așa..Nici o problema am sa lucrez preavizul .Având in vedere că lucrăm 14 cu 24 și și sâmbătă sau duminică...fiecare cum ii pica tura..Cum calculăm cele 20 de zile? În data de 8 aprilie mi am depus cererea de lichidare dar știu că nu de ia în considerare acea zi...Și plus mai am și două săptămâni de concediu legal neefectuat. După calculele mele 28 aprilie ar trebui sa fie ultima zi ...Va mulțumesc pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 19 Aprilie 2017
1. Cand v-ati depus demisia ?

Preavizul in c.i.m. este prevazut in zile lucratoare sau zile calendaristice?

2. Art.81 alin. (5) C.mun. : Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.


Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Prin urmare, este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca va luati CO in timpul preavizului, atunci veti primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu va luati CO in timpul preavizului , atunci veti primi salariul , iar la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
În data de 8 aprilie mi am depus cererea de lichidare la zi..Preavizul este de 20 zile lucrătoare nu calendaristice . Am început numărătoarea din data de 10 aprilie și având în vedere că lucrez o zi cu o zi plus sâmbătă sau duminică și plus am lucrat în data de 16aprilie..Fiind sărbătoare legală... Presupun că 28 aprilie va fi ultima zi..
Ultima zi de preaviz este 08.05.2017. Se iau in calcul numai zilele de luni-vineri .
Așa și atunci eu de ce a trebuit sa lucrez și sâmbătă și duminică și mai ales în ziua de Paști? Știu că ar trebui să plătească acele zile ,ore suplimentare dar nici până acuma nu le a plătit, nu va incepe acuma la final sa le plătească
Și acuma cum ar trebui sa procedez? Sa o anunț că sâmbătă și duminică nu mâ duc la lucru? Și că voi lucra numai 8 ore pe zi in loc de 14? Legal așa ar trebui ...

Alte discuții în legătură

Regulament de ordine interioara valivaru valivaru Poate angajatorul, sa oblige angajatii pe R.O.I. sa muncesca, sambata si dumineca adica {8 ore pe zi 5 zile pe saptamana liber 2 zile nu sambata si duminica} ... (vezi toată discuția)
Autorizatie iscir nelugigi nelugigi Buna seara. Lucrez in service utilaje alimentare profesionale ca tehnician service. Pana zilele acestea, lucram doar electric si mecanic. Astazi, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Demisie crissty15 crissty15 Buna ziua, Am si eu cateva intrebari in legatura cu \\" Demisie\\": eu mi-am gasit de lucru in alta parte si le-am spus angajatorilor ca vreau sa plec de la ... (vezi toată discuția)