avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1452 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil retinut de tata, interzis mamei sa-l viziteze
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil retinut de tata, interzis mamei sa-l viziteze

Tatăl a luat copilul in vârsta de 1an si 8 luni si a părăsit domiciliul conjugal, in timp ce mama era la cumpăraturi, trimisa de sot. Ulterior mama afla ca tatăl a luat copilul si s-a refugiat la părinți. Când mama a cerut sa vadă copilul tatăl a refuzat. Mama a fost sa vadă copilul in nenumărate rânduri si a fost scoasă afara si agresată verbal si fizic de către tatăl copilului si familia sa. Situația durează de vreo 3 luni. Soțul nu vrea sa divorțeze dar nici pe mama copilului nu vrea sa o mai vadă. Mama ar divorta dar nu are resurse financiare.Ce trebuie sa facă mama ca sa-si recupereze copilul. Menționez ca poliția a fost informata ei spunând ca nu au ce face. Va rog să-mi Spune-ți pasii care trebuie urmati pentru a recupera copilul.
Depinde de multe aspecte o solutie a unei instante: cum s-a ajuns aici, cine se ocupa efectiv de copil, cine il spala, il hranea, cine ii cunostea programul, cine se ocupa azi practic de copil. Sunt necesare venituri pentru a intretine copilul.
Nici eu nu vad necesara o actiune de fond, macar o ordonanta acum. Ati avea sanse intr-o luna sa aveti o hotarare, in functie de incarcarea instantei (in Bucuresti, la J5, o instanta incarcata, cam o luna dureaza; depinde si de autoritatea tutelara).
Daca nu aveti bani nu cred ca puteti finaliza procesul pe ordonanta de urgenta mai repede de 2 luni in cel mai fericit caz.
Sunt cazuri cu avocati in care dureaza atata si fara avocat este foarte greu pe ordonanta.

In caz mai nefericit ati putea ajunge pe la 3-4 luni si asta ar insemna sa nu vedeti copilul...

La cea mai mica problema apar dificultati procedurale care trebuie rezolvate la cererea instantei sub sanctiunea anularii cererii.

Incercati sa depuneti maine ordonanta si apoi mai vedeti.

Daca nu aveti bani de taxa judiciara de timbru trebuie sa faceti cerere de scutire dar daca nu aveti venituri nu se stie daca veti primi copilul.
Este mai complicat decat pare...

Incercati sa faceti cumva sa va intelegeti cu el si sa rezolvati amiabil.
Dat fiind ca sunt casatoriti, o ordonanta nu se poate depune in lipsa actiunii principale de divort. Cele stipulate in ordonanta vor suplini cele stabilite in mod definit in actiunea de divort si vor avea efect pana la ramanerea definitiva a actiunii principale.
Desi ambele actiuni (si divortul si ordonanta) permit apelarea, avantajul ordonantei este acela ca hotararea data in prima instanta este mai rapida si executorie imediat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2015
ContSters257745, utilizator
Claudiu, pe ordonanta sunt 2 termene si, suplimentar, inca unul daca e nevoie sa se obtina veniturile uneia dintre parti sau intarzie ancheta. Ce instanta sta cu ordonanta pe masa 3-4 luni, adica vreo 7 termene, cand n-ai ce face, efectiv, ca sa determini un drept de vizita?? POti sa nu audiezi martori, depinde.

Cat despre ordonanta, dat fiind ca un copil nu are acces la unul dintre parinti, ca celalalt il ascunde, este urgenta si nu vad cum s-ar prejudicia fondul, asa incat ordonanta e admisibila.
Vazand ca o ordonanta s-ar putea da SI CAND EXISTA JUDECATA PE FOND, inseamna ca se poate da si cand nu exista, asadar fondul nu e necesar in acest caz, justitiabilul neavand resurse suficiente pentru ambele dosare. In plus, recomand o distanta in timp a introducerii fondului fata de ordonanta.
Stimata dna avocat, caracterul vremelnic al ordonantei IMPUNE aflarea deja pe rol a unei actiuni principale de divort. In cazul in care doamna nu-si permite 2 actiuni simultane, necesara si suficienta este actiunea de divort. Altfel e total ilogic sa ramai sine die cu o masura provizorie. Banuiesc totusi ca ati vazut destule hotarari date in ordonante si TOATE se opresc ca efecte la solutionarea definitiva a actiunii de divort, in semnad prin aceasta ca isi pierde efectele chiar si atunci cand partile renunta la actiunea principala si se impaca.

Alte discuții în legătură

Hotarare pe calea ordonantei presedintiale nerespectata madalina34 madalina34 sunt in divort,am o fetita de 3 ani jumatate,am parasit domiciliul de 4 luni cu aceasta,locuiesc la mama mea,fetita frecventa gradinita,se acomodase bn,pana ... (vezi toată discuția)
Vizita minor amma7878 amma7878 Fostul sot mi-a deschis in urma cu cateva luni proces pt vizita minor.De ce acum dupa aproape 5 luni ,dupa ce au fost cateva termene,imi mai deschide inca un ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala notisvaly notisvaly absenta copilului timp de 5 saptamani de la gradinita unde a frecventat 2 ani de zile prin parasirea domiciliului din mediul urban de catre mama impreuna cu ... (vezi toată discuția)