avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie mansarda in podul unui bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie mansarda in podul unui bloc

Buna .
Sunt proprietarul unui apartament intr-un imobil p+2 .Imobil dat in folosinta in 2008 .Zilele trecute am aflat cu stupoare ca fostrul constructor a vandut podul blocului .Noul proprietar al podului si-a manifestat intentia de a construi 6 ap in actualul pod al edificiului .
Va rog sa-mi spune-ti daca poate obtine autorizatie de constructie fara acordul proprietarilor din bloc .Nici unul din cei 15 proprietari nu suntem de acord .

Am inteles ca actualul proprietar are extras de carte funciara pt podul blocului si spune ca legea a suferit modificari care-i permit constructia de apartamente in actualul pod ,viitoare mansarda daca tinem cont de dorinta sa .

Daca sunteti amabili va rog sa-mi spuneti si ce ar putea construi in pod tinand cont ca este proprietar .Eu stiam ,( nu sunt de specialitate ) ca fara acordul vecinilor de la ultimul etaj 100% si 50% +1 din proprietarii blocului nu poate construi mansarda.

Doresc sa stiu cum pot sa intru in posesia Cartii Tehnice a imobilului ,intelegand ca este aceasta necesara daca voi ajunge sa reclam judicial repunerea mea in drepturi in cazul in care se apuca de construit .
Nu mi-am inchipuit niciodata ca fara acordul locatarilor un pod poate deveni locuibil .....


Va multumesc mult .
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
oroles77, utilizator
Pentru raspuns la obiect este necesar furnizarea de date relevante
Teoretic ,daca in proiectul initial imobilul de locuit in comun ,era prevazut pod-acesta reprezinta parte comuna,care nu poate fi instrainata fara acordul proprietarilor,care fiecare detin cota indiviza si asupra podului
La nivelul imobilului exista infiintata asociatie de proprietari ?
Cartea tehnica a imobilului o puteti obtine atat de la asociatia de proprietari,de la constructor cat si de la serviciul urbansim din primarie
legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de constructii prevede obligativitatea vecinilor direct afectati ,adica ultimul etaj, dar istoria recenta a demonstrat ca se emit autorizatii de construire pentru mansarde si fara a avea respectivul acord. Cel putin in Bucuresti sectoarele 2 si 3 sunt in top la autorizatii emise ilegal.
Buna ziua .In contractul de vanzare -cumparare a apartamentului este specificat ca parti comune fara pod .
Da ,exista asociatie de locatari functionala .
Respectivul a declarat ca legea 50/1991 s-a schkmbat si ca nu necesita aprobare .
Va multumesc pt raspuns .

Va multumesc pt raspuns .Inteleg ca legea nu a suferit modificari .

In contractele de vanzare cumparare apare la toti vecinii parti comune " fara pod" .Constructorul si-a mentinut podul pt el iar acum l-a vandut .
Noul proprietar are CF .
Nu termin de inteles daca fiind proprietar al podului poate construi .
Spuneti-mi va rog ce date ar trebui sa furnizez .Va multumec si scuzati-mi insistenta .
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
Adriantot, moderator
Acordul vecinilor de la ultimul etaj este necesar oricum .Doar daca nu cumva in CF apare pod locuibil..
Vorbiti cu vecinii de la ultimul etaj si vedeti ce parere au.
oroles77 a scris:
.. fostrul constructor a vandut podul blocului .Noul proprietar al podului si-a manifestat intentia de a construi 6 ap in actualul pod al edificiului .

E problema lor ca au vandut si-au cumparat acel pod. Dar modificarea lui in apartamente se face numai cu proiect, avize, aprobari s.a.m.d.
Pentru a realiza constructia acelor apartamente, primaria o sa-i ceara obligatoriu acordul comitetului executiv al asociatiei de proprietari. Comitetul inclusiv presedintele sunt vecinii dumneavoastra si cum spuneti ca nu sunt de acord, nu vor accepta, nu-si vor da acordul s.a.m.d.
Acceptarea modificarii podului in 6 apartamente implica modificarea instalatiilor comune de alimentare cu apa, gaz, energie termica, electrica...

Asadar nu o sa-i dati acordul si nu va construi.
Totusi in situatia in care s-ar apuca de lucru, sesizati serviciul de urbanism din subordinea politiei locale care va verifica, va dispune oprirea lucrarilor, va sanctiona si-i va obliga sa intre in legalitate: renunta la modificari sau obtine acodul asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardare PopIoan59 PopIoan59 Buna ziua! Un vecin din bloc (fara sa anunte pe nimeni) a chemat un investitor pentru a face masuratori si a cere o expertiza, astfel incat sa afle daca se ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc, direct afectati dborsanu dborsanu Buna ziua, locuiesc in Iasi intr-un bloc P+4, construit in 1972, la etajul 3. Deasupra uneia din camerele mele e un uscator (o camera la etajul 4, ... (vezi toată discuția)
Obtinere acord asociatie propietari - piedici si santaje Alivis99 Alivis99 In primavara 2015 am cumparat un apartament la gri intr-un imobil al carui beneficiar a intrat in insolventa (prin licitatie). Avand ultimele doua etaje doresc ... (vezi toată discuția)