avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru?

Buna ziua
Doresc sa va prezint urmatoarea situatie:
Sunt angajat la o firma multinationala cu contract de munca pe perioada nedeterminata, conform contractului de munca am functia de reprezentant tehnic. La angajare mi s-a spus ca atributiile pe care trebuie sa le indeplinesc sunt conform fisei postului, de tehnician service, adica trebuie sa fac reparatii electrice, mecanice, programare echipamente industriale, traininguri la clienti etc. Am observat ca este ceva in neregula prin prisma faptului ca salariul variaza in fuctie de volumul de vanzari facut de agentii de vanzari si nu de lucrarile facute efectiv de tehnicieni cum cred eu ca ar fi normal. Atunci am inceput sa caut dispozitiile legale si am observat ca functia de reprezentant tehnic inseamna chiar agent de vanzari, dar conform fisei postului eu, ca si alti colegi, sunt tehnician service. Datorita acestei situatii firma ne remunereaza in fuctie de profit si nu de munca depusa efectiv, ajungandu-se astfel ca datorita targetelor de vanzari impuse, volumul de munca sa creasca, iar salariul sa scada permanent. Eu consider ca o parte a angajatilor, in acest caz tehnicienii sunt prejudiciati. Exista vreo prevedere in legea penala care sa protejeze angajatii impotriva practicilor de acest gen?
In cazul in care as actiona firma in instanta si s-ar constata ca acest contract de munca este nul intrucat functia indeplinita este cu totul alta decat cea inscrisa in contract, risc sa fiu concediat? sau ce alte consecince ar putea avea acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 6 Iulie 2015
Contractul de munca nu este nul. Este o situatie discutabila.
Ce scrie in contractul de munca la litera J. Salarizare.?
.. am functia de reprezentant tehnic. La angajare mi s-a spus ca atributiile pe care trebuie sa le indeplinesc sunt conform fisei postului, de tehnician service, adica trebuie sa fac reparatii electrice, mecanice, programare echipamente industriale, traininguri la clienti etc. ...


Din ce spuneti dvs , in contract aveti o functie , iar atributiile sunt pentru alta functie ?

In c.i.m. aveti mentionata vreo forma de salariazare , in afara de salariul fix?

Legea penala nu prevede asa ceva.
1 - la art J scrie numai salariul de baza brut, dar exista capitolul F1, introdus ulterior printr-un act aditional, care prevede:

Criteriile de evaluare se refera la:
-Gradul de indeplinire a sarcinilor descrise in VCP(pachetul de compensari variabile)
-Gradul de indeplinire a sarcinilor descrise in fisa postului, atat individual cat si pentru obiectivele echipei din care salariatul face parte, asa cum au fost comunicate de managerul direct
-Gradul de indeplinire a sarcinilor adiacente celor descrise in fisa postului, asa cum au fost comunicate de managerul direct.
-Respectarea termenelor limita, asa cum sunt stabilite impreuna cu managerul direct
-Indeplinirea cerintelor de competenta asa cum sunt descrise in regulamentul si procedurile interne ale societatii
-Respectarea tutror regulilor si procedurilor specifice postului ocupat, precum si celor aplicabile in companie in ansamblul sau.

Problema mea este cu Pachetul de compensari variabile, care reprezinta bonusurile acordate in functie de obiectivele de performanta stabilite si care este aprox 60% din salariul brut. Obiectivele de performanta sunt timpul de utilizare al tehnicianului si procentul de realizare al volumului de vanzari stabilit de catre firma pt Romania pentru echipa de service, vanzari ce constau in piese de schimb plus manopera, tehnicienii insa nu fac vanzari, nu au o relatie directa cu clientii, nu cunosc si nu negociaza preturi, toate aceste activitati le face agentul de vanzari.

2- Da, in contract functia este reprezentant tehnic iar in fisa postului tehnician service.
Am observat insa ca, conform COR aceasta functie nu exista, este de fapt un cumul de functii, trebuind sa indeplinesc sarcini si de mecanic si de electronist si inginer automatist si trainer pentru clientii firmei.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
ianstef, utilizator
La capitolul salariu trebuia mentionata o anumita forma de salarizare, si anume : salarizarea dupa timpul lucrat (in regie) sau salarizarea in acord, daca sunteti platit in functie de vanzari.
Pe mine nu ma deranjaza salariul fix ci modul de acordare a bonusurilor, care este in functie de obiectivele echipei de vanzari si nu de activitatea prestata de catre noi tehnicienii si este colectiv si nu individual asa cum scrie in codul muncii.
Deasemenea nu ma impac cu faptul ca in contract e o functie iar in fisa postului precum si activitatea prestat e alta.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
ianstef, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie Bog22 Bog22 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital 100% romanesc ca si Agent servicii client. Cu un an in urma am fost avansat doar in cadrul organigramei ... (vezi toată discuția)
In cadrul unei institutii publice , la serviciul runos sunt conform ... marian_badea marian_badea In cadrul unei institutii publice , la Serviciul RUNOS sunt conform organigramei 2 posturi, unul pt. salarizare si celalalt pt. resurse umane. Fiecare din cele ... (vezi toată discuția)
Cereri fise de post Daniela2172 Daniela2172 pentru toti cei care cereti fise de post trimiteti-mi adresele de email si ce fisa vreti si va transmit tot ce am. (vezi toată discuția)