avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cadrul unei institutii publice , la Serviciul RUNOS ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cadrul unei institutii publice , la Serviciul RUNOS sunt conform ...

In cadrul unei institutii publice , la Serviciul RUNOS sunt conform organigramei 2 posturi, unul pt. salarizare si celalalt pt. resurse umane. Fiecare din cele 2 persoane angajate la RUNOSi trebuie sa stie si salarizare si resurse pt a se putea inlocui in timpul concediului uneia dintre ele. De mai mult de 2 ani, este o singura persoana angajata, care face si resurse si salarizare (practic face munca pentru 2 posturi din organigrama) fara a fi retribuita pentru 2 posturi ci doar pt. un post.
Intrebarea este: persoana respectiva poate sa refuze sa faca munca pt. cele doua posturi si sa faca munca doar pentru un post ( de ex. numai pt. salarizare) sau ea poate primi sarcina ( de la manager) sa presteze in continuare, munca pt. cele 2 posturi (fara retribuire corespunzatoare celor 2 posturi si fara posibilitatea ca ea sa-si ia concediu- are practic inca un concediu restant din anul trecut).
In cazul unui refuz , de a mai presta munca pt 2 posturi, ce se poate intampla legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:31, 29 Aprilie 2023
persoana respectiva poate sa refuze sa faca munca pentru cele doua posturi daca nu are atributii pentru unul din ele sau poate primi sarcina ( de la manager) sa presteze in continuare,

Ambele variante sunt perfect legale.
Revin, este legal ca managerul sa-i dea sarcina sa efectueze munca pentru 2 persoane, atata vreme cat organigrama prevede 2 posturi? Au fost 2 persoane, a plecat una si inca nu s-a angajat o a doua, timp de mai bine de 2 ani? Cum poate o persoana sa faca munca pt doua si fara retribuire si ca volum, atata timp?
Si eu v-am spus ca da...

Art. 40. C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
....
Dar ati spus ca este legal, ca persoana sa poata refuza sa efectueze sarcinile si pentru al doilea post ( in conditiile in care nu este fizic posibil acest lucru in timpul de 8 ore).
Pentru a efectua aceste sarciini suplimentare, persoana merge sambete, duminici, sta peste progaram de 2 ani de zile? Este legal acest lucru sa muncesti dublu ca timp si volum de munca, fara concedii si fara sa fii platit suplimentar?

Raspunsul ca, este legal a fost pentru ambele variante ...dvs daca nu aveti asa ceva in fisa postului puteti refuza, este dreptul dvs si sunteti acoperita de lege ... in schimb angajatorul va poate da dispozitie in acest sens si e acoperit de lege ... concediu suplimentar /spor de cumul nu se acorda in cazul cumului de functii. ins ectorul bugetar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare si resurse umane in acelasi timp la bugetari adrian_st adrian_st Buna ziua! Am urmatoarea speta. In urma cu ceva ani, in baza unui concurs, am fost incadrat la o INSTITUTIE BUGETARA, ca economist salarizare, in principal, ... (vezi toată discuția)
Norma de munca florin_567 florin_567 Are dreptul angajatorul sa distribuie alte sarcini angajatului , sarcini ce nu sunt inscrise in fisa postului (ex.: alt post vacant)? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Munca la negru? ianstef ianstef Buna ziua Doresc sa va prezint urmatoarea situatie: Sunt angajat la o firma multinationala cu contract de munca pe perioada nedeterminata, conform ... (vezi toată discuția)