avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor

Am suspiciuni asupra modului cum se distribuie cheltuielile de intretinere in bloc, avand in vedere faptul ca in apartamentul meu nu locuieste nimeni si totusi pe factura apar cheltuieli pentru interfon, lift, curatenie etc, inclusiv pierderi de apa calda si rece, desi consumul citit la apometre si declarat in fiecare luna este 0 .
Cum pot afla modul legal de distribuire a cheltuielilor de intretinere pentru apartamentele nelocuite?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:11, 7 Iulie 2015
In cazul apartamentelor nelocuite,unde proprietarii au inteles sa comunice oficial asociatia de proprietari,proprietarii vor fi scutiti strict pentru consumul individual
Restul cheltuielilor parti comune se repartizeaza conditionat de cota indiviza
Aveti dreptul sa primiti informatii fie in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 fie formuland contestatie la valoarea impusa in lista de intretinere,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Este corect cum vi s-au repartizat acele cheltuirli, conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


Acestea sunt cheltuieli care se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate, asa ca nu conteaza daca apartamentul este locuit sau nu, ele se vor plati.
Cat priveste diferenta de apa, aceasta se repartizeaza conform regulamentului intern al asociatiei si probabil ca si acestea au acelasi regim cu celelalte cheltuieli.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
elga50, moderator
La noi in AP cineva a cerut sa se afiseze la avizier copie dupa facturile de utilitati. Presedintele este obligat sa puna aceasta la avizier sau doar persoanei care a inaintat cererea?
In opinia mea, la pierdeile de apa s-ar fi putut face o derogare.
In rest, sumele sunt legal calculate.
@ioanac
Nu este obligatorie afisarea pe geamuri a facturilor .... si nici estetica.
Cine doreste sa vada facturile le poate cere la consultare administratorului, inclusiv baza de calcul a cheltuielilor puse pe lista de intretinere.

Alte discuții în legătură

Apartament nelocuit de multi ani - platesc pierderile de apa Lilianabene Lilianabene Buna ziua, Cred ca m-am saturat sa merg luna de luna la asociatia de care apartine apartamentul parintilor mei care este nelocuit de 6-7 ani si sa platesc ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la apartament nelocuit victorya_21 victorya_21 Buna seara, In urma cu cativa ani,am primit mostenire un apartament care pana in prezent a ramas liber .In tabelul cu plata administratiei desi nu este ... (vezi toată discuția)