avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa morminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa morminte

Buna seara.Locuiesc la tara si ca orice om de la tara am rude inmormantate in cimitirul satului, unde nimeni de cand s-a infiintat acest cimitir nu a platit locul in care si-a inmormantat rudele.Aceste trei morminte(specific morminte ci nu locuri de veci ,,goale") sunt ingrijite si cu gard imprejur.In urma cu doua luni preotul satului s-a infiintat la poarta mea cerandu-mi sa trag gardul cu 50 cm deasupra mormantului sotului meu, pt a-si inmormanta sotia un oarecare (care are multi bani) dupa spusele preotului.Bineinteles ca nu am fost de acord si de-aici au inceput problemele.Am fost somata de preot ca daca nu trag gardul, sa-i platesc 1200 lei, in caz contrar mi-l scoate el(mentionez ca sunt zeci de garduri in cimitir).Periodic trimite cate un slujbas sa-mi transmita ca imi scoate mortii daca nu-i platesc cei 1200 lei inventand o lege asa zisa din 2015 cf.careia dupa 7 ani imi poate lua acele locuri chiar daca sunt oseminte in ele.Am ajuns la capatul rabdarii si vreau cu tot dinadinsul sa stiu daca acest preot are dreptul sa-mi ceara bani (mentionez ca acolo nu plateste nimeni pt ca nu s-au stabilit taxe) si daca exista o lege in acest sens.Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 12:37, 7 Iulie 2015
Indiferent unde este cimitirul, la oraș sau la sat, prin lege se stabilesc drepturile și obligațiile în legătură cu aceste activități.
La ora actuală este în vigoare L. 102/2014, PRIVIND CIMITIRELE și în art. 19 sunt prevăzute niște obligații în sensul celor sesizate de d-voastră. Locurile de veci sunt concesionate sau date în folosință pentru un termen, sau vândute. Se plătește o taxă (care nu este stabilită de preotul cimitirului ci de parohia de care aparține , în funcție de categoria acestuia) Prin urmare, nu aveți de ce să vă supărați , necunoscând legea.
liamic43 a scris:

, sau vândute.

Cum se face asta? As vrea sa cumpar si eu unul. Cum sa procedez?
@trandafir2
Sunt situatii distincte cel supus discutiei si acela ipotetic de vanzare loc inhumare -care nu este aplicabil in speta ca urmare a inexistentei calitatii de proprietar al utilizatorului locului de inhumare
Exista cimitire care prin regulamentul de ordine interioara prevad cumpararea locurilor de inhumare-in special in zona rurala
Exista cimitire,inclusiv in capitala, care permit donarea locurilor de inhumare
Dvs daca sunteti interesat, puteti sa accesati site-urile de specialitate care abunda de oferte tranzactionare locuri de inhumare
Multumesc pt raspunsuri, din cate vad nu ma incadrez la nici un alineat din art.19
Legea 102/2014. Concesionarul cimitirului este Primaria Locala si nu voi plati atata timp cat nu am primit in prealabil vreo notificare de plata ,nici eu si nici unul dintre sateni.Ce face acest preot este un abuz si nici macar abuz in serviciu pt ca este iesit la pensie de 16 ani (in realitate preotul satului este un altul care nu este lasat sa-si exercite functia asa cum ar trebui). Eu nu vreau sa intru in conflict cu biserica sau preotul satului, dar nici nu vreau sa plec capul in fata unui abuz. Orice taxa se plateste in baza unui document fie el ctr, decizie etc...eu nu am primit asemenea document si nimeni nu mi-a spus ca as mai avea ceva de plata, exceptand impozitul pe casa si pamant.Va multumesc inca o data.
ynocentta a scris:

Exista cimitire care prin regulamentul de ordine interioara prevad cumpararea locurilor de inhumare-in special in zona rurala

Zau, pot sa ma duc sa cumpar locul de veci, de inhumare? Adica sa fiu proprietar? Unde-i cimitirul ala?



@ibizza, este evident ca sunteti victima unui abuz si a unui conflict personal cu parintele.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ... Diana Feder Diana Feder Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei ... (vezi toată discuția)
Profanare mormant? ingropare decedat peste alt loc de veci! AlinaăaaaaaaA AlinaăaaaaaaA Buna ziua , bunicul meu a fost inmormantat in Peciu Nou alaturi de tata si bunica ,cele trei morminte fiind lipite . Practic in stanga este bunica 1998 mijloc ... (vezi toată discuția)
Dreptul asupra unui loc de veci vali-03 vali-03 Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de locul de veci in care sunt inmormantati bunici din partea mamei. Pe aceste locuri de veci dintr-o zona rurala ... (vezi toată discuția)