avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ...

Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei persoane pe care nu o cunosc în locul unde era mormântul bunicului.precizez că bunicul este decedat de 25 de ani și mormântul era marcat cu gard metalic și cruce metalica.crucea era aruncata langa gardul cimitirului.am discutat cu preotul satului ,acesta spunandu- mi că nu știe nimic și că cimitirul este in administrarea primăriei.dupa discuția cu primarul acesta mi- a spus că este adevărat dar dumnealor nu au nici o evidență a persoanelor înmormântate in cimitir și că totul se face la mica intelegere între familii.precizez faptul că nu am fost anunțați și nu s- a cerut părerea familiei.as dori un sfat ...care sunt demersurile legale? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: alin8 , utilizator 14:55, 25 August 2022
Chiar asa a zis primarul, ca " nu au nici o evidență a persoanelor înmormântate in cimitir și că totul se face la mica intelegere între familii"?
Eu va recomand sa mergeti inapoi la primarie si sa solicitati o copie dupa regulamentul de organizare si functionare a cimitirului ca sa intelegeti exact cum e cu "mica intelegere" respectiv cum se dobandeste (sau se pierde) dreptul de concesiune asupra locurilor de inhumare.
Conform legii 102/2014:
art 6 al 3 - "Proprietarul cimitirului este obligat să elaboreze regulamentul de organizare și funcționare a cimitirului."
art 14: "(1) Organizarea și funcționarea cimitirelor și a crematoriilor se realizează în condițiile prezentei legi, în conformitate cu prevederile hotărârii Guvernului adoptate potrivit prevederilor art. 40 și ale regulamentului de organizare și funcționare aprobat prin hotărâre a consiliului local, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare proprii cultelor, prin care se instituie reguli generale pentru serviciile de înhumare și de incinerare.
(2) Administratorul cimitirului are următoarele obligații:
a) să respecte regulamentul de organizare și funcționare a cimitirului;
b) să stabilească regulile privind prestarea serviciilor de înhumare și de incinerare, precum și regulile privind prestarea altor servicii de către operatori economici sau de persoane fizice autorizate;
c) să asigure corectitudinea concesionărilor și a atribuirii locurilor de înhumare, cu respectarea condiției ca locul să fie îngrijit;
d) să stabilească regulile de acces în cimitir și orarul de funcționare;
e) să asigure funcționarea și întreținerea sălii de ceremonii funerare, a spațiului prevăzut la art. 8 alin. (1) lit. c) și a întregii infrastructuri;
f) să organizeze preluarea persoanelor decedate, deschiderea și închiderea cimitirului;
g) să întocmească și să păstreze registrele de evidență și arhivă;
h) să asigure efectuarea și păstrarea curățeniei, întreținerea drumurilor și a aleilor, deszăpezirea acestora, colectarea și transportul gunoaielor;
i) să asigure paza și ordinea în perimetrul cimitirului sau al crematoriului, întreținerea împrejmuirilor;
j) să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor."

Daca nu obtineti regulamentul de la Primarie, puteti obtine o copie de la Directia Judeteana de Sanatate Publica,
Între timp am aflat și alte detalii.la primăria din sate(așa cum afirmă dumnealor) nu exista concesiune sau parcele și nici nu se solicita aprobări pentru lucrări de suprafață sau cavouri așa ca la orașe.in concluzie...nu știu ce să fac.vina se aruncă de la preot la primar și la familie a decedatului care a fost înhumat în locul bunicului meu.tin să precizez că bătrânul a fost veteran de război deținut 7 ani in Siberia.nimeni nu spune nimic( autorități) dar tot satul este contrariat.eu merg luni la procuratura sa depun plângere pentru profanare de morminte .
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok dar bunicul (sau altcineva din familie) are un contract de concesiune asupra locului de inhumare? Sau orice alt inscris care sa justifice in vreun fel dreptul de folosinta asupra acelei bucati de teren?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cineva din familie a achitat taxele aferente mormântului? Cu ”deținerea” (drept de folosinta, drept de concesiune etc) unui mormânt există și obligații, nu numai dreptul de a-l folosi...
In satul Vlădeni nu se concesionează locurile de veci și nu se plătesc taxe .nimeni nu plătește nimic.oamenii care au trăit acolo au dreptul la loc de veci pentru că în timpul vieții au contribuit financiar la biserica.


Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Profanare mormant? ingropare decedat peste alt loc de veci! AlinaăaaaaaaA AlinaăaaaaaaA Buna ziua , bunicul meu a fost inmormantat in Peciu Nou alaturi de tata si bunica ,cele trei morminte fiind lipite . Practic in stanga este bunica 1998 mijloc ... (vezi toată discuția)
Taxa morminte ibizza ibizza Buna seara.Locuiesc la tara si ca orice om de la tara am rude inmormantate in cimitirul satului, unde nimeni de cand s-a infiintat acest cimitir nu a platit ... (vezi toată discuția)
Buna seara,va supun atentiei un caz personal,si va rog foarte ... alexyxy alexyxy Buna seara,va supun atentiei un caz personal,si va rog foarte mult sa-mi acordati sprijin explicativ .Preotul satului a dispus inhumarea in locul de veci al ... (vezi toată discuția)