avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC

Urmeaza sa nasc luna aceasta si sunt detasata de aproape 2 ani la o institutie. As vrea sa ma intorc cat mai repede la munca insa societatea la care sunt detasata nu pare ca vrea sa imi prelungeasca detasarea si sa ma intorc la societatea de la care am fost detasata nu m-ar avantaja nici profesional ,nici financiar. In schimb am primit o alta oferta de munca si as avea nevoie de sfaturi despre cum sa intocmesc actele pt indemnizatia de crestere a copilului, concediu de crestere a copilului ( as sta 3-4 luni acasa), sa solicit acordarea concediului pt 2 ani daca se mai acorda stimulent ca revin mai repede la munca..In cazul in care merg la noul loc de munca mai primesc stimulent?
Cel mai recent răspuns: Monica21 , utilizator 17:14, 8 Iulie 2015
1. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.
- Daca tatal indeplineste si el conditiile pentru a beneficia de CCC atunci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.
- Daca tatal indeplineste si el conditiile pentru a beneficia de CCC atunci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an si 11 luni pentru a beneficia de stimulentul de insertie.
- Puteti relua activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

3. Daca aveti de gand sa stati in CCC numai 3-4 luni atunci este bine sa optati pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului.

4. Beneficiati de stimulentul de insertie numai pe perioadele in care aveti venituri din salarii, indiferent la ce loc de munca.

5. Daca are cine sa stea cu copilul acasa puteti solicita direct stimulentul de insertie fara sa mai intrati mai intai in CCC.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2010:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Full Cost Visibility S.r.l. Full Cost Visibility S.r.l. Buna ziua, salariatul poate sa renunte la CCC si sa opteze pentru stimulentul de insertie? Acest lucru este posibil de cand implineste copilul 1 an pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramqby ramqby Buna ziua.As dori sa stiu daca optez pentru CCC 2ani,apoi ma razgandesc si dupa o luna vreau sa merg la munca,primesc pentru restul perioadei ... (vezi toată discuția)