avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare co 2015 pe baza de programare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare co 2015 pe baza de programare

-printr-o decizie a dir. general se pot amâna concediile de odihna pe o perioada asa de lunga de 3 luni?
- am programat co in luna iulie, am luat bilet de avion dus-intors pt o luna de zile petru rezolvarea unor probleme familiale din 25 mai, iar pe 1 iunie dir. gen a dat decizia suspendarii CO pina la 1 sept, fapt pt care nu aveam de unde sa stiu ce decizie ar putea veni.
Am expilcat situația mea, am aratat documentele si a zis ca daca plec sa plec de tot, ca ei au facut restructurari si lucrarile programate nu mai au cu cine le face.
S-au facut restructurari din birou, prost informati, fara sa tina cont de volumul de munca. acum si-au dat seama ca au gresit dar nu au voie sa angajeze.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 9 Iulie 2015
1. Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art.151 (2) C.mun. : Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

2. Chiar daca a facut restructurari , nu exista text de lege care sa-i interzica unui angajator sa faca noi angajari.

3. Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului ! Fartusnic Fartusnic Buna seara , am si eu o intrebare , legata tot de locul de munca : un angajat cu contract de munca individual , perioada nedeterminata ... nu isi poate lua ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mariamat mariamat Concediul de odihna este o obligatie pentru angajat ? Ce sanctiuni legale poate primi angajatul in cazul in care nu solicita concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Co de odihna refuzat de angajator madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! La inceputul anului mi-am programat concediu in perioada Pastelui 2 saptamani(programarea colective la niv.unitatii) Mi-am luat bilete pt o ... (vezi toată discuția)