avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Valoare estimata achizitii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Valoare estimata achizitii publice

Buna ziua,
Am o intrebare legata de cine ar trebui sa dea valoarea estimata intr-o institutie publica.
Referatul de necesitate pentru achizitiile publice (care cuprinde datele tehnice, cantitatea si justificarea achizitiei) este intocmit de catre compartimentul administrativ si inaintat spre aprobare ordonatorului principal de credite. Dupa obtinerea aprobarii, referatul este repartizat Serviciului de Achizitii pentru demararea procedurilor specifice. Acest serviciu mai solicita compartimentului administrativ si valoare estimata. Este corect? Cine este in masura sa determine aceasta valoare, compartimentul administrativ sau cel de achizitii, care are in componenta sa persoane specializate in efectuarea studiilor de piata fundamentate? Conform caror prevederi legale se determina autoritatea care este in masura sa ofere valoarea estimata? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pliciu , utilizator 23:15, 10 Iulie 2015
Nu exista "prevederi legale" care sa stabileasca cine, ce face in ograda dvs.



Repartitia sarcinilor intr-o institutie se face prin reglementari interne ale institutiei -regulament de organizare si functionare, proceduri operationale, etc.
Nu e treaba guvernului sau parlamentului Romaniei sa stabileasca cine trebuie sa faca desene si cine tabele in institutie la dvs.


In mod uzual, nota de estimare a unei achizitii o face compartimentul care face si caietul de sarcini, singurul care cunoaste exact ce produse/servicii/lucrari vrea sa obtina si ca atare face si studiul de piata, odata cu caracteristicile tehnice stabilind si valoarea lor in functie de aceste caracteristici. Dupa caz, stabilirea valorii o poate face si alt compartiment, daca are atributii si personal pregatit sa o faca.


Ca exemplificare, ganditi-va cum poate stabili compartimentul de achizitii valoarea unei achizitii de lucrari complexe, in conditiile in care membrii lui habar nu au ce este acela un sistem de automatizare specific si la ce foloseste, care are in componenta repartitoare, traductor, convertor, invertor, relee de protectie de 120, 220, 1000 volti, etc. si care necesita manopera, mentenanta, garantie, fiind necesara intocmirea unui deviz estimativ dupa normele legii 10/1995 si hg 28 ???
1.Exista posibilitatea ca in cadrul departamentul administrativ sa nu existe persoane specializate in toate domeniile tehnice, motiv pentru care se poate face un referant pentru achizitionare unor servicii de consultanta in ceea ce priveste speta respectiva. Si totusi, sa presupunem ca , deparatamentul care intocmeste referatul de necesitate face studii de piata in ceea ce priveste achizitionarea bunurilor / serviciilor /lucrarilor respective si stabileste sa zicem o valoare estimata de 5 lei . pasul II . prin demararea procedurilor de achizitie , serviciul achizitii utilizeaza programul S.E.A.P. unde aceste bunuri/ servicii/lucrari se regasesc la un pret de 7 lei. Se mai poate face achizitia?.
In cazul in care achizitia nu se mai poate derula, nu ar fi mai simplu ca serviciul achizitii, utilizand programul SEAP sa faca studiul de piata pentru a estima valoarea bunurilor/serviciilor/lucrarilor?




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitiile publice si caietul de sarcini - cine intocmeste si semneaza caietul de sarcini? elenaelisa elenaelisa In cadrul unei autoritati contractante cine trebuie sa intocmesca si sa semneze caietul de sarcini? In HG 925/2006 este prevăzut ca directia de specialitate ... (vezi toată discuția)
Caiet de sarcini billabong billabong in cazul unei cereri de oferta ,autoritatea contractanta trebuie sa intocmeasca un caiet de sarcini ,caiet intocmit de biroul de achizitii.daca in cadrul ... (vezi toată discuția)
O institutie publica in cadrul careia exista compartiment specializat ... Mihaela Sile Mihaela Sile O institutie publica in cadrul careia exista compartiment specializat de achizitii organizeaza procedura de achizitie pc-uri. Este legala desemnarea unui ... (vezi toată discuția)