avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... SCHIMBAREA NUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

SCHIMBAREA NUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVA

Buna ziua,

Doresc sa fac o schimbare a numelui pe cale administrativa in Romania, stabilita fiind in strainatate. Este posibil ca un avocat sa se ocupe de intreg demersul fara a-mi fi absolut deloc necesara prezenta, spuneti-mi va rog cat timp poate dura o astfel de procedura, este posibil sa fie finalizata in maxim 2 luni de zile de la demararea procedurii ? as dori sa aflu de asemenea inainte de a contacta un avocat un tarif orientativ al intregului demers,

Va multumesc frumos !

#-o
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:41, 12 Iulie 2015
Art.106 alin.1.HG 64/2011- actele se depun la primăria locului de domiciliu, sau în cazul CRDS- (cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate), la primaria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială. Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie temeinic motivată (art.4 din OG 41/2003). Daca aveti copilasi a caror nume doriti a fi schimbat odata cu al dvs.- minorul în vârstă de peste 14 ani depune cererea personal asistat de părinţi.
Pentru început se achită la poștă taxa de publicare(30 lei). Cererea avizată de starea civilă însoțită de chitanța de 30 de lei, copii xerox după actele de stare civilă și actul de identitate se înaintează spre publicare catre Monitorul Oficial al României prin grija și pe cheltuiala cetățeanului- 5 lei taxa de expedire a plicului. Anuntul va aparea in Monitor cam dupa 1 luna, dupa care trebuie sa mai asteptati inca 30 de zile termenul de opozitie. Deci deja sunt 2 luni de la demararea actiunii. Dupa care, cererea de schimbare de nume se depune la primaria de la locul de domiciliu stabil a celui care doreste schimbarea numelui, la starea civila, care face verificari , intocmeste un referat pe care il inainteaza impreuna cu actele Directiei de Evidenta, care dupa alte verificari solicita presedintelui Consiliului Judetean emiterea unei dispozitii. Deci la cele 2 luni mai adaugati inca cel putin 1 luna pana la obtinerea dispozitiei de la Consiliul Judetean. In concluzie mai repede de 3 luni nu prea aveti cum sa rezolvati. Daca doriti sa faceti aceste demersuri prin intermediul unui avocat va trebui sa faceti mai multe imputerniciri speciale:
- Una prin care il imputerniciti pe avocat a se prezenta la starea civila in vederea depunerii actelor necesare in vederea schimbarii numelui dvs. Tot in aceasta procura speciala puteti face si declaratia cu privire la motivele pentru care dvs. doriti a va schimba numele
- A doua pentru a va obtine certificatul judiciar
- A treia pentru obtinerea certificatului fiscal
- Atentie! Nu faceti o procura pentru toate deoarece la fiecare institutie aveti nevoie de originale. Eventual daca va da notarul 3 originale le comasati pe toate in una.

Actele necesare la starea civilă:
-1 exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a–III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui (exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de 1 an). Se respectă termenul de opoziţie de 30 de zile de la data publicării anunţului în MO.
-cazierul judiciar ( valabilitate 6 luni)
-cazierul fiscal eliberat de Direcţia judeţeană a finanţelor publice/Administratia Fiscala de la locul dvs.de domiciliu (cetăţenii români cu domiciliul în străinătate CRDS vor prezenta o declaraţie autentificată - dată la un notar public în ţară sau la misiunea diplomatică a României din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin, dar pe care va fi aplicată apostila de la haga- din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul român)- valabilitate 30 zile
-buletinul/ci/cip ( în original şi 2 copii xerox )
-paşaportul( în original şi 2 copii xerox )
-certificatul de naştere( în original şi copie legalizată la notar +copie xerox după legalizare)
- daca persona este casatorita certificatul de naştere al celuilalt soţ legalizat la notar (dacă este cetăţean străin certificatul trebuie apostilat, tradus şi legalizat + original + copie xerox după legalizare)
-certificatul de căsătorie (în original şi copie legalizată +copie xerox după legalizare)
-toate certificatele de stare civilă atât a solicitantului, ale celor de la care se preia numele cât şi ale celorlalţi membrii trebuie legalizate la notar(în original + copie xerox după legalizare)
-declaraţia notarială de consimţământ/acord a celuilalt soţ sau a celui/celor de la care se preia numele(părinţilor)dată în formă autentică(la notar) –în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei, sau în cazul schimbării numelui şi/sau prenumelui copilului minor(chiar dacă părinţii sunt divorţaţi/sau o copie a deciziei autorităţii tutelare, art.6, alin 2, lit d, din o.g 41/2003) din care să rezulte că este/sunt de acord cu schimbarea numelui de familie pe cale administrativă a petentului;
-obligatoriu dacă cererea este depusă prin împuternicit este necesara declaraţia notarială a solicitantului cu privire la motivul pentru care acesta doreşte să îşi schimbe numele (numai dacă cererea este depusă prin împuternicit).
-timbru fiscal în valoare de 2 lei/ sau chitanţă la impozite şi taxe.
-după caz:sentinţa de divorţ ( în original şi copie rămasă definitivă şi irevocabilă)
-declaraţii date de unele persoane(vecini, prieteni), în formă autentică (la notar), din care să rezulte că solicitantul este cunoscut în societate cu un anumit nume sau prenume;
-orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Nu uitati ca trebuie sa-I trimiteti avocatului toate actele in original.
Costul il negociati cu avocatul. Nu va putem spune nici daca veti reusi sa finalizati solicitarea (daca aveti motive intemeiate este in regula) si nici cat este tariful.
Va multumesc pentru un raspuns atat de complet si de elaborat,

Ceea ce ma nedumereste totusi in continuare, majora fiind, trecuta de varsta de 25 de ani, sunt obligata sa cer consimtamantul scris al parintelui de la care doresc sa preiau numele? ( nu doresc sa creez parintilor neplacerea de a afla ca renunt la numele pe care mi l-au dat la nastere) ce s ar intampla daca din considerente afective as dori sa preiau numele de tanara fata al bunicii trecute in nefiinta sau daca as dori sa aleg un nume aleator ? sa inteleg deci ca singura varianta legala este de a prelua numele de tanara fata al mamei cu acordul ei scris ?

Si imi puteti preciza va rog, acele "declaratii ale cunoscutilor" conform carora "sunt cunoscuta in societate sub numele meu real" sunt obligatorii ? eu am parasit Romania de ani de zile, nu am pastrat legatura cu nimeni si mi ar fi cu adevarat incomod sa recontactez anumite persoane carora sa imi explic demersurile, sa ii port la notar ...

Normal mi s-ar parea sa pot plati un avocat care sa se ocupe, fara sa fie nevoie sa imi deranjez parintii, familia, sa reiau legaturi ... :hammer::thumbdown::slap::fight::duh:
Va multumesc anticipat pentru atentia acordata :hammer:
Trebuie sa aveti motive temeinice pentru a obtine aprobarea de schimbare a numelui. Cititi art.4 din OUG 41/2003. Fiind majora nu aveti nevoie de consimtamantul parintilor, in schimb aveti nevoie de motive intemeiate. De exemplu sunteti cunoscuta in societate cu numele de fata al bunicii? Aveti o viata de artist pe numele respectiv? Ori ati publicat vreo carte ? Zic si eu. Nu trebuie sa deranjati parintii ori cunoscutii dar trebuie sa justificati de ce doriti sa va schimbati numele altfel riscati sa nu vi se aprobe. Incercati, platiti un avocat care sa ia legatura cu starea civila de la domiciliul dvs. si in functie de ce i se spune actionati in consecinta. Desigur sa nu uitati ca in certificatul dvs. de nastere in cazul in care vi se va aproba schimbarea numelui dvs. veti apare cu numele de fata al bunicii dar parintii dvs. vor ramane la fel. Apoi va trebui sa cam purtati dupa dvs. dispozitia de aprobare intrucat diplomele dvs. scolare vor fii pe un nume iar dvs. va veti legitima pe un alt nume. Cand va casatoriti veti putea opta sa treceti pe numele sotului astfel v-ati schimba numele fara prea mari eforturi.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui alinamovileanu1980 alinamovileanu1980 Sunt casatorita de un an si as dori sa stiu daca sotul meu ar putea sa si schimbe numele de familie, adica sa il ia pe al meu. Mentionez ca avem un copil care ... (vezi toată discuția)
Doua nume de familie, renuntarea la unul dintre ele GirgaDragotaMarilena GirgaDragotaMarilena Buna seara, am 22 de ani sunt studenta. In urma casatoriei parintiilor mei, am mostenit 2 nume de familie, deoarece ambii au vrut sa-si partreze numele... Mie ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa divort mariosat mariosat in 2002 am divortat ,cu hotarire prin hotarire irevocabila si cu consimtamintul ambelor parti de ami pastra numele sotulAcum as dori sa renunt la numele ... (vezi toată discuția)