avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exceptare de la bonusuri salariale pe motiv ca sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exceptare de la bonusuri salariale pe motiv ca sunt in preaviz

Buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca poti fi exceptat de la bonusuri salariale(pentru perioada in care ai lucrat si s-a depasit targetul) pe motiv ca sunt in preaviz, conform legii de 20 de zile, bonusuri care s-au acordat acum cat sunt in preaviz, nu dupa ce am plecat. Bonusurile sunt pentru o perioada anterioara, perioada in care am contribuit si eu la cresterea vanzarilor. Nu este cumva o discriminare, caci bonusurile (s-au acordat tuturor celorlati colegi ai mei), nu se dau in avans, ci ulterior, in functie de cifrele realizate de firma, prelucrate ulterior si cand s-a constatat depasirea vanzarilor?
Intra in categoria discriminarilor legate de munca (adica este sanctionabile)sau este dreptul firmei, chiar daca este imorala aceasta atitudine discriminatorie?

Va multumesc si astept un raspuns cat elocvent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 12 Iulie 2015
1. Perioada de preaviz face parte din contractul individual de munca (CIM) iar salariatul respectiv munceste conform programului de lucru si a atributiilor sale din fisa postului.

2. Ca urmare se bucura de toate drepturile pe care le are, ca orice salariat, potrivit prevederilor din CIM, din contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii si din Regulamentul intern al unitatii.
Art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
...

Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

De asemenea, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Asadar, pe durata preavizului salariatul trebuie sa primeasca toate drepturile stabilite prin lege, c.i.m. sau ccm aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Concediere, desfiintarea postului ancabulate ancabulate Buna ziua, Pe data de 7 septembrie am fost concediata de la firma pentru care lucram, deoarece s-a luat decizia de a se desfiinta postul respectiv. Am ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - ccm ramura geronimo00 geronimo00 Buna ziua, Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand. In cazul ... (vezi toată discuția)