avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Investitii asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Investitii asociatie de propietari

se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in vedere ca acest fond se foloseste comform legi pentru reparatii si pentru cheltuieli adiministrative ?sau se poate face un fond de investiitii
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:08, 23 August 2015
timpuriu a scris:
se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in vedere ca acest fond se foloseste comform legi pentru reparatii si pentru cheltuieli adiministrative ?sau se poate face un fond de investiitii

Schimbarea unor apometre sau montarea unui interfon nu sunt investitii. Investitiile sunt cu totul altceva.
INVESTÍȚIE, investiții, s. f. 1. Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concr.) capitalul plasat. 2. Alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concr.) suma alocată, fondurile alocate.


Cat priveste sumele incasate de asociatie prin aplicarea de penalizari, acestea se folosesc in primul rand, asa cum spune legislatia, pentru plata penalizarilor aplicate de furnizori.
Daca raman sume la dispozitia asociatiei dupa plata penalizarilor catre furnizori, ori daca asociatia nu are de plata penalizari catre furnizori, sumele incasate drept penalizari se pot folosi, tot conform legislatiei, pentru reparatii si cheltuieli administrative.
Penalizarile se evidentiaza in registrul fondurilor pe masura ce se colecteaza, se incaseaza. Periodic aceste sume ce formeaza fondul de penalizari se transfera la fondul de reparatii. Dar cum? Nu gramada ci proportional cu cota indiviza a fiecarui apartament (suprafata utila). De exemplu, am acumulta in primul semestru suma de 500 lei din penalizari iar suprafata utila totala este de 1000 m.p. Impartim cei 500 lei la 1000 m.p. si rezulta cate 0.50 lei/metru patrat. Unui apartament de 30 m.p. i se repartizeaza 30 X 0.5 = 15 lei, unuia de 80 m.p i se repartizeaza 80 X 0.5 = 40 lei s.a.m.d. Aceste sume se adauga fiecarui apartament in registrul fondului de reparatii peste fondul de reparatii ce-l are fiecare.
Atunci cand, de exemplu, se repara liftul ori se zugraveste casa scarii, costul operatiunii se repartizeaza tot pe suprafat utila si se scade din fondul de reparatii existent al fiecarui proprietar, fond ce cuprinde si sumele acumulate si repartizate din penalizari asa cum am explicat mai sus.
Asadar nu se folosesc sumele din fondul de penalizari direct la reparatii, ci prin repartizarea acestor sume in fondul de reparatii proportional cu cota indiviza....
dar aceasta situatie este legala?: din bani recuperati de la doi restantieri(s-a recuperat 13000 lei)aceasta suma reprezinta cheltuieli intretinere +penalizari, sau efectuat reparatia tevilor de apa din subsolul blocului si schimbarea apometrelor din apartamente ,aici este si nedumerirea mea daca din acesti bani se pot schimba si aceste apometre?
Pentru repararea tevilor din subsol se pot folosi numai banii din penalizari (nu si cei care acopera cheltuielile de intretinere) iar daca au fost folositi pentru schimbarea apometrelor in mod clar nu s-a procedat in mod legal.
Se puteau folosi la alte imbunatatiri ale partilor comune, terasa, lift, zugravit casa scarii, etc.
Banii, ca moneda, bancnota, aceia palpabili ce-i are asociatia in casierie ca si cei existenti in contul bancar pot fi folositi de asociatie pentru orice cheltuiala necesara: reparatii, salarii, plati furnizori etc.
Banii nu au miros, in casa ori in banca sunt bani disponibili in sold indiferent de unde provin, indiferent de sursa. Folosirea acestora se consemneaza in registrul de casa ori se evidentiaza in extrasul de cont, indiferent ce plata se face.

Pentru a intelege poate trebuie facuta diferenta intre "plata" si "cheltuiala" care sunt doua operatiuni distincte, diferite.
Plata, asa cum spuneam se face din punga de bani ce exista la asociatie ori in banca.
Cheltuiala se inregistreaza pe fiecare fel de cheltuiala atunci cand se inregistreaza factura, obligatia de a plati.
In cazul descris mai sus s-au incasat cei 13000 lei de la doi restantieri, acesti bani reprezentand restante intretinere si penalizari.
Daca de exemplu 10000 lei erau restante intretinere, acesti bani completeaza fondul de rulment din care s-au achitat pana acum facturile catre furnizori ori se achita facturile restante catre furnizori. Ceilalti 3000 lei penalizari, intra in fondul de penalizari, iar dupa achitarea penalizarilor catre furnizori, ceea ce ramane se transfera in fondul de reparatii si se folosesc ca orice alte sume existente in fondul de reparatii. Dar oricum toti cei 13000 lei intra in casa ori in banca si banii pot fi folositi pentru orice, doar consemnarea lor facandu-se diferit in fonduri, registre...
Cand se fac reparatii, acestea determina in primul rand o "cheltuiala" care se inregistreaza in registrul fondului de reparatii. Iar in momentul achitarii unor sume catre executantul lucrarii de reparatie se face "plata" acelei reparatii si se inregistreaza in casa ori banca.
Situatie similara:

Restantier de profesie achita plata partiala de 13500 lei(6500 cote si restul penalitati) si ramane cu 9600 lei datorie (de prin 2011). Asociatia are dupa aceasta plata restante&penalitati de colectat in val de 33500 lei total. Restantele depasesc cu mult fondul de rulment de 19600 lei ( adica el este doar pe hartie).
Fond de reparatii = 0
Fond de penalitati =0
Nu exista datorii neachitate la furnizori.

Cum s-ar consemna acesti bani primiti de la restantier - adica la ce fonduri sar aplica?
Cum ati face Dvs mai cu experienta in ale administratiei?

Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)