avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... activ-pasiv... si altele
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

activ-pasiv... si altele

Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, cand sunt cu actele in fata. Asociatia nu are nici o situatie de activ-pasiv la iunie si nici un registru intocmit din 2007 pana acum.
Am incercat sa reconstitui situatia A-P la 30.06 astfel:
Din Registru de casa am stabilit soldul casei la 31.05;
din extrasul de cont- soldul din banca la 31.05;
Restantele existente la data verificarii le obtin din dosarul lunii iunie, dosar in care sunt listele de intretinere aferente lunii mai, Rc cu chitantele lunii mai dar incasate in iunie. din situatia facuta de administrator liste iunie+restantieri luna precedenta-incasari iunie=restantieri cu care porneste luna de calcul a listelor pe iunie si pe care ar trebui sa-i am in situatia A-P la 30.06;
Mai pot reconstitui de asemenea si actele de plata pe luna in curs pe care le iau din dosarul lui iulie in care apar listele aferente lui iunie dar in aceste liste am total intretinere+fond de reparatii=total general. Nu mai stiu daca iau in calcul totalul general sau numai total intretinere;
Ma poate lamuri cineva?
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 11:19, 28 Februarie 2012
Formulati concret o intrebare sa vedem daca va putem ajuta.
Vreti sa intocmiti situatia soldurilor luna de luna din 2007 pana acum sau la data de 31.05 ori 30.06 a unui an?
Ori vreti sa intocmiti situatia soldurilor la 31 dec 2011 ce tebuie si inaintata la primarie?
Ganditi-va, fixati o data si va ajutam!
Haideti sa punem problema altfel:
Suntem la momentul o(zero). Blocul este gol. La 01.05.2011 se muta toti locatarii in bloc si incep sa consume curent, apa rece, apa calda, incheie contracte cu interfon, urban,service lift si au si ceva cheltuieli gospodaresti, au si state de salarii, etc.
La 01.01.06 fiecare locatar citeste contoarele si raporteaza consumul de apa. Incep sa se emita facturile in luna iunie aferente lunii mai in cursul lunii iulie, evident.
Pe baza lor administratorul intocmeste listele lunii mai care cumuleaza toate aceste cheltuieli si care ar trebui sa se regaseasca in listele de intretinere. Aceste liste se afiseaza in iunie pe 13-14 si timp de 20 zile incaseaza banii platind facturile.
Depasind aceasta situatie ipotetica vreau sa ma lamuresc ceva: Am in dosarul respectiv o factura de la Apa Nova emisa in 18.05 si platita pe 16.06.- Aceasta este o factura care luna trecuta a figurat in Activ ca si acte de plata pe luna in curs nerepartizate?
O chitanta de plata pentru radet care stinge facturi emise in luna mai a figurat luna trecuta in Pasiv la furnizori neachitati?
Eu incerc sa-mi dau seama de la sume a plecat luna mai pentru a merge mai departe lunie urmatoare.
Am gresit cu ceva pana aici?
Porniti de la un scenariu invers.
Considerati ca maine pleaca toata lumea din bloc si trebuie sa ajungeti la sfarsit cu punga goala. Aveti niste bani in casa in banca, aveti de facut incasari de la locatari si cu toti banii stransi trebuie sa achitati toate facturile emise si ca trebuie sa dati fondul de rulment proprietarilor, dar si fondul de reparatii sa-l impartiti locatarilor pentru ca nu veti mai avea ce reparatii sa faceti cu ei.
yaguaro_1st a scris:

Am in dosarul respectiv o factura de la Apa Nova emisa in 18.05 si platita pe 16.06.- Aceasta este o factura care luna trecuta a figurat in Activ ca si acte de plata pe luna in curs nerepartizate?
O chitanta de plata pentru radet care stinge facturi emise in luna mai a figurat luna trecuta in Pasiv la furnizori neachitati?


Pentru ca ati afisat listele de plata in 13-14.05, cum spuneti, factura emisa in 18.05 nu este repartizata in aceste liste. Trebuie sa faceti listele de plata, asa cum se prevede in legislatie, adica la cel mult 5 zile dupa primirea ultimei liste de la furnizori pentru luna pe care o afisati.
Furnizorii, de regula emit facturile in prima parte a lunii si-apoi administratorul intocmeste si afiseaza listele.
Bun, sa consideram ca s-a intamplat asa, sa aveti o factura pe 18 sau 28 ale lunii. Aceasta factura se inregistreaza in fisa furnizorului si va figura in "situatia soldurilor elementelor..."
in Activ ca factura nerepartizata si in Pasiv ca factura neachitata catre furnizor. Nu aveti deocamdata nici o chitanta, pentru ca nu ati platit-o.

Iar o chitanta de plata, cum spuneti, care stinge o factura..., va fi inregistrata in registrul de casa pe "plati" si in fisa furnizorului pe debit, scazandu-se din sold. In "situatia soldurilor elementelor..." assemenea operatiune nu se vede distinct, ci este cuprinsa, ca vrem sau nu vrem, in soldul casei sau bancii (activ) si in postul "furnizori facturi neachitate" (pasiv), prin diminuarea atat activului cat si a pasivului.
Asadar o chitanta de plata nu poate figura in pasiv la furnizori neachitati nici luna trecuta si nici luna curenta sau viitoare.
Problema cu chitanta am inteles-o dar m-am exprimat aiurea.
Am inteles si exemplul cu factura de la Apa Nova,
Vreau sa mai intreb ceva: in liste se afla o rubrica separata pentru fondul de reparatii in care se trece suma cu care contribuie fiecare apartament. In fiecare luna cate 2 lei timp de 3 luni. In bloc sunt 4 apartamente. Trei dintre ei platesc lunar dar cel de-al patrulea nu a platit in nici una din cele trei luni sumele afisate deci nici fondul de reparatii care se incaseaza odata cu intretinerea. La sfarsitul celor trei luni trebuie sa se intocmeasca situatia Activ-Pasiv si acum am cateva intrebari:
>cum se intocmeste registrul fondului de reparatii pentru fiecare apartament? Se inregistreaza lunar suma efectiv incasata si atunci apartamentele 1,2,si 3 figureaza cu un fond de 6 lei fiecare iar apartamentul 4 nu figureaza cu nici o suma in R F rep. ci cu restante in Activ.
>>In Pasiv se cumuleaza sumele efectiv incasate de la cele trei apartamente si alcatuiesc soldul fondului de de reparatii?
Acestia sunt banii pe care trebuie sa-i inapoiez locatarilor daca blocul se goleste de locatari si va trebui sa inchei socotelile cu ei?
As dori o lamurire pe exemplu concret.

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Situatia soldurilor elemente de activ si pasiv marida marida In situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv la rubrica ”Sume neachitate încă de membrii asociaţiei pentru cheltuielile aferente lunii ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)