avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta grupa a II a de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta grupa a II a de munca

Am lucrat la un angajator 1 an si 4 luni, dupa care am efectuat serviciul militar.
La reintoarcere am lucrat la acelasi angajator inca 23 ani.
Toata activitatea a fost incadrata in grupa a II a de munca.
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul trebuie sa-mi dea o singura adeverinta privind incadrarea in grupa de munca in care sa cuprinda ambele perioade, sau va trebui sa-mi elibereze doua astfel de adeverinte avand in vedere ca am avut doua contracte individuale de munca.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 13 Iulie 2015
Art.34 C.mun.
...
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Art.8 din HG 500/2011
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Exista si posibilitatea sa-vi se elibereze doua adeverinte avand in vedere ca ati avut doua contracte individuale de munca.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Se poate elibera o singura adeverinta cu grupele de munca pentru toate perioadele lucrate la acel angajator.
Atentie insa ca, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca pentru formular e104 tanarobot tanarobot Buna ziua, In vederea obtinerii formularului E104 mi s-a comunicat ca este nevoie de o copie dupa cartea de munca. Eu am lucrat doar in 2011 deci nu am carte ... (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Demisie mmus mmus Buna ziua, In cazul demisiei, ce documente trebuie angajatorul sa-i inmaneze fostului salariat: adeverinta de vechime, copie dupa Revisal etc.??? Multumesc ... (vezi toată discuția)