Am o intrebare referitor la pontarea concediului medical. Spre exemplu luam o luna in care sunt 21 zile lucratoare deci 168 ore. Daca concediu medical este valabil dintr-o zi de Joi pana intr-o zi de Marti, cum anume se calculeaza pentru a afla numarul de ore lucrate pe care angajatul trebuie sa il aiba la final de luna? Se scad din total doar zilele lucratoare ( 32 ore) sau se calculeaza si zilele de weekend, si atunci se scad din total 48 ore? avand in vedere ca firma isi desfasoara activitatea si in weekend.
Astept raspunsurile Dumneavoastra.
O zi buna.
multumesc de raspuns
Regula generala e::))"daca omul se imbolnaveste, sa fie doar in zilele lucratoare ":sorry:
Sincer, aceasta Ordonanta a fost data de catre GuvernX-( tinind cont DOAR de programul BUGETARILOR nu si de programul agentilor privati.#-o
Exista posibilitatea legala ca zilele lucratoare conform programului propriu de lucru sa fie stabilite prin Contractul colectiv de munca al societatii:
OUG 158/2005:
art.10
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.
Daca in CCM aveti prevazut un program de lucru in care de ex sambata e zi lucratoare, atunci ea va fi platita si pe concediu medical.
ok, am privit peste Regulamentul intern unde se precizeaza: "activitatea magazinului este de luni pina duminica" iar "activitatea prestata in zilele de sambata si duminica e compenseaza cu 2 zile libere consecutive in zilele de Luni pana Vineri"
Asadar am doua spete:
1. Conform programarii eu figurez : vineri-simbata-duminica-luni la munca iar cele doua zile libere marti-miercuri.
Daca concediu medical imi este de vineri pina marti, iar seful "foarte amabil" imi modifica programul in timpul concediului medical si ma programeaza asa: vineri - Concediu medical, Simbata-duminica=Liber,luni si marti=Concediu medical,iar miercuri la munca (din nou) ESTE LEGAL?
2. Daca eu urmeaza sa prestez 5 zile de munca si apoi 2 zile liber dar dupa 2 zile de munca am concediu medical pentru 5 zile, interval in care se cuprind cele 3 zile de munca si cele 2 zile liber, se va considera CONCEDIU MEDICAL doar cele 3 zile de munca?
Ce mi-atic itat din ROI se refera la activitatea magazinului.
urmatorul text citat reglementeaza ca daca lucrati inweekend vi se dau 2 zile libere in timpul sapt, ceea ce firesc si legal.
Dar nu vad ca s-a reglementat un program de lucru in care cele 5 zile lucratoare sunt altele decat luni-vineri.
Daca nu este fixat un atare program (permanent) in ROI, CCM sau in contractul dvs de munca, atunci angajatorul nu poate sa plateasca decat zilele lucratoare legale din concediul medical, luni-vineri, pentru ca asa spune legea.
si daca ati lucra de luni pana vineri si ati avea concediu medical vineri-sb-dum-luni, vi s-ar plati doar zilele de vineri si luni.