avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt insarcinata din mai 2015 si vreau sa stiu daca am dreptul sa primesc indemnizatie crestere copil avand in vedere ca trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii.
Ma aflu in urmatoarea situatie:
-mai 2014- mi s-a desfiinta postul de lucru de unde eram angajata;
-iunie 2014-decembrie 2014 - am beneficiat de somaj;
- din 01 ianuarie pana in prezent realizez venit impozabil cu 16%+3% [sunt administrator al unui SRL-D care presteaza servicii]
-in 10.07.2015 am platit retroactiv asigurarea pt casa de sanatate pe perioada 01.2015-05.2015 ca sa pot beneficia de medic de familie.
* cat am fost angajata, asig. de sanatate era platita de angajator, cand am fost in somaj se considera gratuita, si pana cand am ramas insarcinata [din ianuarie pana in mai] am platit-o retroactiv.
Mentionez ca incepand din 13.07.2015 m-am angajat cu 4 ore la firma la care suntem administratori eu, impreuna cu tatal copilului.

Considerati ca pot beneficia de idemnizatie crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:19, 21 Iulie 2015
1. Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta lui.

2. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Daca veti naste in februarie 2016 atunci cele 12 luni eligibile sunt martie 2015 - februarie 2016.

4. - Din ce spuneti dvs. reiese ca din ianuarie 2015 asi pana in prezent veti venituri impozabile in calitate de administrator de societate iar din iulie 2015 aveti si un contract de munca (CIM) cu timp partial la aceeasi societate.
- Daca situatia se mentine pana veti naste veti putea beneficia de CCC si indemnizatie.

Stiti cumva, se tine cont si de conventiile civile pe care le-am contractat, in calitate de prestator servicii proiectare, in lunile martie- iunie?
Conventiile civile sunt incheiate intre cabinet de avocatura si eu, persoana fizica.
Daca ati platit impozit pentru acele venituri sunt si ele luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
Trebuiesc platite de mine sau de catre beneficiar.
Se pot plati retroactiv in caz canu au fost platite? 16%+5.5%
1. - Eu am spus numai de plata impozitului pe venit (de 16%).
- Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Venitul din conventii civile este un venit profesional impozabil si impozitul se retine de catre platitorul venitului.
- Cand primeati banii dvs. nu vedeati ce si cat vi s-a retinut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil IuliaV1984 IuliaV1984 Buna ziua, Am tot citit si am am si eu o nelamurire referitor la acordarea indemnzatei de crestere a copilului. Eu pana in ianuarie 2014 am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil stefana_ciuperca stefana_ciuperca Buna ziua, Am intrerupere in munca in ultimele 12 luni de pe 12.01.2015 pana pe 01.04.2015. Totodata am o conventie civila cu incepere din 05.01.2015 pana ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)