avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt de telefon
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt de telefon

Buna seara. Sunt minor, un prieten de-al meu a furat un telefon si eu am picat complice fara sa stiu ca el a furat acel telefon, in fine, trecand peste sunt curios ce pot face puscarie pentru asa ceva? E prima abatere.
Detaliati
eu am picat complice fara sa stiu ca el a furat acel telefon

Faptuitorul,va indicat pe dvs drept complice ?
Ati participat efectiv la sustragerea telefonului ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal.

In schimb, cei care are varsta intre 14 si 16 ani raspund penal numai daca se dovedeste ca au savarsit fapta cu discernamant, in timp ce minorii care au implinit varsta de 16 ani raspund penal potrivit legii.

Conform NCP, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se ia o masura educativa neprivativa de libertate.




Pe de alta parte, daca minorul a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat, atunci in cazul lui instanta poate stabili o masura educativa privativa de libertate.



Totodata, se poate da o masura educativa privativa de libertate si atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita de minor este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.




Concret, acum se face o distinctie clara intre masurile educative neprivative de libertate si cele privative de libertate, distinctie care inainte nu exista.

Asadar, potrivit noilor dispozitii, masurile educative neprivative de libertate sunt:

a) stagiul de formare civica;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfarsit de saptamana;
d) asistarea zilnica.

Totodata, sunt numite si masurile educative privative de libertate:

a) internarea intr-un centru educativ;
b) internarea intr-un centru de detentie.





Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.






Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor in curs de judecată penal de 13 ani Daniela Ali Daniela Ali Buna ziua, A-și dori sa stiu daca un minor de 15 ani cand a fost comisa fapta cu partea de intimat inculpat in proces de 13 ani fara antecedente penale poate ... (vezi toată discuția)
Complice talharie calificata minor alex231 alex231 Politistii Biroului de Investigatii Criminale au depistat si identificat pe Robert de 16 ani, Traian de 17 ani, ca fiind principalii suspecti de savarsirea a ... (vezi toată discuția)
Plângere penală împotriva unui minor. ce i se poate întâmpla? Alina Antonescu Alina Antonescu Buna ziua, Fratele meu in varsta de 14 ani la scoala a lovit din joaca o fata cu un corn, tatal fetei i-a facut plangere penala pentru acest lucru, imi puteti ... (vezi toată discuția)