avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plângere penală împotriva unui minor. Ce i se poate ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plângere penală împotriva unui minor. Ce i se poate întâmpla?

Buna ziua,
Fratele meu in varsta de 14 ani la scoala a lovit din joaca o fata cu un corn, tatal fetei i-a facut plangere penala pentru acest lucru, imi puteti spune ce i se poate intampla fratelui meu in situatia aceasta?
Mentionez ca a fost o joaca de copii. Tatal fetei l-a sunat pe fratele meu amenintandu-l ca daca il prinde in calca in picioare. Fratele meu a fost la politie si a dat o declaratie , mentionez ca la scoala exista camere de supraveghere. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alina Antonescu , utilizator 15:55, 5 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 113 c.p.
Limitele răspunderii penale
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
ART. 114
Consecinţele răspunderii penale
(1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
ART. 115
Măsurile educative
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.

2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.
(2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74.


Eu v-am aratat ce prevede legea in cazul in care ar fi trimis in judecata.
La cum descrieti dvs situatia de fapt, mai mult ca sigur nu se va ajunge acolo, se va dispune o solutie de neurmarire/netrimitere in judecata.
Daca persoana respectiva la amenintat, fratele dvs are dreptul sa depuna plangere penala.


La data la care s-a produs everimentul acesta nu avea 14 ani , a implinit 14 ani la doua luni dupa everiment. Insa tatal acesteia doreste o suma de bani pentru retragerea plangerii insa nu cred ca avem de ce sa ii dam aceasta suma de bani, intrucat a fost doar o joaca de copii cum au declarat si ceilalti copii din clasa - o joaca inceputa de fata.
Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor in curs de judecată penal de 13 ani Daniela Ali Daniela Ali Buna ziua, A-și dori sa stiu daca un minor de 15 ani cand a fost comisa fapta cu partea de intimat inculpat in proces de 13 ani fara antecedente penale poate ... (vezi toată discuția)
Act sexual intre minori Hulio Hulio Salutare, daca 2 minori au intretinut relati sexuale din care a rezultat un copil, si parintii fetei vrând sa il de-a in judecata pe baiat care a implinit ... (vezi toată discuția)
0,49 in aer expirat Planetară Planetară Am 17 ani si am fost prins la volan , am avut 0,49 in aerul expirat , astazi plătesc proba biologica. Ce sancțiuni pot avea ? (vezi toată discuția)