avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema:

suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in 1999(lungimea lui in jur de 500m)
Recent s-a vandut terenul de langa drumul de servitute, proprietarul nou lasand doar 3m apucandu-se sa construiasca case utilizand de fapt partea noastra de servitute.
Este legal ca i s-a dat 3m in conditia in care proprietatea lui este mai mate de 100m lungime?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 16 Iulie 2015
Servitutea e una, drumul de acces la dezmembrare, prevazut in urmbanismele locale, inseamna altceva.
Aici e o coproprietate si latimea e impusa de urbanism la dezmembrarea loturilor. Daca acel urbanism s-a respectat sau nu se poate verifica la primarie, fara a fi necesara vreo instanta. daca nu s-a respectat abia se pot discuta despre despagubiri, negocieri si, poate, instanta.
In urbanismele generale, inclusiv pentru o alee de acces inchisa se cere o latime minima intrarii unei masini de pompieri cu spatele plus manevre minime ale acestora, adica 7 metri.
Se poate negocia cu vecinii o despagubire pentru 0,5*100 de metri sau cat o fi pentru echitatea loturilor puse la dispozitie pentru trecere de catre toti coproprietarii. E discutabil la cati se imparte.
Totusi, astea dupa ce intelegem cum stau lucrurile si ce regim juridic au loturile de acces de 4, respectiv 3 metri latime. Nu stiu daca vreunul are iesire la alt drum, daca sunt drumuri diferite etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare lot teren LE PAGE EMIL LE PAGE EMIL Astept va rog,un raspuns,autorizat.O ruda apropiata,detine un teren agricol.A facut dezmembrarea in 4 loturi.3 loturi +drum acces.Nu i s-a aprobat dezmembrarea ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Servitute teo55 teo55 buna ziua, Detin un teren intravilan cu destinatia teren constructii avand acces la strada pe un drum cu latimea de 3m, drum aflat in proprietatea mea. ... (vezi toată discuția)