avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mod de recalculare a drepturilor de pensie dupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mod de recalculare a drepturilor de pensie dupa aparitia Deciziei ICCJ nr. 11/ 2015

In MO nr.522/ 14.07.2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr.11/ 2015 prin care s-a admis RIL formulat referitor la modul de recalculare a drepturilor la pensie conform prevederilor OG nr.4/ 2005
In finalul deciziei se mentioneaza, citez:
Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursului, pronunţând următoarea soluţie:
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Ploieşti.
Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 2 alin. (1), art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (3) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.550/2004 de aprobare a Normelor metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977 – 31 martie 2001 este:
– 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă; şi
– 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă, conform art. 14 din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare;
– 30 de ani (în cazul bărbaţilor) şi 25 de ani (în cazul femeilor), pentru cei care au lucrat efectiv în grupa a III-a de muncă, potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare”.
Exista pensionari (sunt unul dintre acestia) care au sesizat Ministerul muncii, Casa natioanla de pensii si Avocatul poporului (fara a deschide actiune in instanta), deoarece la recalcularea pensiei in anul 2005, mi s-a redus punctajul cu aproape 0,8 puncte deoarece s-a facut calculul prin impartire la 30, fara a se avea in vedere timpul efectiv lucrat in grupa I si II de munca, de peste 25 ani.
Raspunsul a fost ca s-a respectat legea, lege care astazi, in urma deciziei ICCJ se dovedeste ca nu a fost respectata.
Nu cred ca se va face o recalculare a pensiilor in mod automat de catre CNPP asa cum ar fi corect si va fi nevoie de facu sesizari la CJP si chiar sa se mearga in instanta, caz in care nu vad de ce nu s-ar cere daune morale si daune materiale pentru persoanele (nu pentru CJP, ca sa platim tot noi, pensionarii) care refuza sa aplice o decizie a ICCJ, chiar daca aceasta decizie nu face referire si la cei care nu au deschis actiune in instanta.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:14, 10 Septembrie 2015
Si eu am lucrat aproape 29 de ani in grupa I-a in procent de 100%.
Nici eu nu cred ca se va face din oficiu.

Am facut o cerere de recalculare cu raportarea punctajului mediu anual la un stagiu complet de 20 de ani,potrivit deciziei ICCJ nr.40/22/09/2008 in 29/07/2010.

Nu au fost de acord cu cererea mea.
Din cate stiu eu,stagiul complet de 20 de ani s-a utilizat doar in urma unor hotarari definitive a instantelor de judecata.
Si nu s-a castigat la toate instantele.
Astept sa vedem ce ne recomanda D-na Gabriela Pintea.
Daca se va ajunge in instanta si se invoca Decizia ICCJ nr.11/ 25.05.2015 nu mai este loc de interpretare. Am citit decizia in MO.
Nu vreau sa ajung la instanta pentru a nu ma plimba prin tribunal niste luni de zile.
Corect, moral, ar fi ca recalcularea sa se faca de catre CNP in baza deciziei ICCJ, cel mult la o solicitare scrisa din partea pensionarilor.
Eu detin un dosar de vreo 300 de file cu demersurile mele facute inca din decembrie 2005 pana prin 2009, pe la CNP, CJP, Avocatul poporului. Intentionam in acea perioada de timp sa fac sesizare la forurile competente ale UE, prin Biroul cu publicul de la Bucuresti, dar raspunsul final de la Avocatul poporului, gen - aveti dreptate in ceea ce solicitati, dar dati in judecata CNP - m-a facut sa renunt, mai ales ca activitatea intensa de expertiza, din acea perioada, nu imi dadea timpul necesar pentru alte interventii.
Voi mentiona in sesizarea mea catre CJP toate aceste interventii si incusiv posibilitatea de a cere daune morale pentru purtarea pe drumuri si neaplicarea unei decizii a ICCJ.
Este greu de crezut ca imi va aproba vreo instanta, din urma (adica din noiembrie 2005), o diferenta de cca. 500 lei/ luna, desi corect pentru pensionari ar fi sa se dea din urma, plus inflatia, plus dobanda.
La mine la acest moment este vorba de o diferenta de101 - lei-brut,80 de lei-net.
Ma ultumesc sa fie si de luna viitoare.
Important este ca daca recalcularea nu se face din oficiu,sa se faca la cerere.
Astept recomandarea D-nei Gabriela Pintea
gigipopa a scris:
Corect, moral, ar fi ca recalcularea sa se faca de catre CNP in baza deciziei ICCJ, cel mult la o solicitare scrisa din partea pensionarilor.

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar instituţiile publice sunt obligate să pună în aplicare acte normative. Deciziile instanţelor judecătoreşti, chiar dacă sunt pronunţate în recursuri în interesul legii, nu sunt acte normative.

Această decizie este obligatorie pentru instanţe şi va putea fi invocată cu succes de cei care au pe rol un litigiu în care este contestată o decizie emisă conform OUG nr. 4/2005 sau de către cei care sunt sau ajung în posesia unei decizii emisă conform OUG nr. 4/2005.

Situaţia este similară cu Decizia nr. 19/2011 care priveşte acordul global. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar a existat un topic pe tema acestei decizii în care eu am repetat de mai multe ori faptul că Decizia nr. 19/2011 nu poate fi invocată cu succes de cei care au ieşit la pensie conform Legii nr. 263/2010 Aceasta este topicul:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ei bine, au fost instanţe care au zis că această decizie se aplică şi celor ieşiţi la pensie conform legii nr. 263/20110 şi avem un RIL şi pe această temă, însă el a fost respins:
[ link extern ]

Revenind la dumneavoastră, situaţia se rezolvă în instanţă, însă nu retroactiv ci de la data introducerii cererii de chemare în judecată pe rolul instanţei. Dvs. sunteţi posesori de decizii emise conform OUG nr. 4/2005, dar nu le mai puteţi contesta astăzi. Soluţia este cea arătată de mine în topicul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

Solicitaţi instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să oblige casa de pensii să vă recalculeze drepturile de pensie în funcţie de un stagiu de cotizare de 20 sau de 25 de ani, după caz, conform Deciziei Î.C.C.J. nr. 11/2015. Arătaţi că nu contestaţi decizia emisă conform OUG nr. 4/2005 şi că solicitaţi acordarea drepturilor de pensie recalculate începând cu data introducerii cererii pe rolul instanţei. Nu trebuie să mergeţi în instanţă, puteţi să solicitaţi judecata în lipsă. Eventual discutaţi cu un specialist să vă întocmească cererea.
Multumesc pentru ajutor.
Mi-am deschis drepturile pe legea 3/77 incepand cu 01/04/1999.

Alte discuții în legătură

Noua lege privind recalcularea pensiilor de grupa de la 01.10.2018 Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu In aceasta lege, privind recalcularea pensiilor de la 01.0ct.2018, a celor care au lucrat în grupa I-a și a II-a, cum este prevazuta recalcularea pentru cei ... (vezi toată discuția)
Despre decizia nr 15/2015 a iccj privind stagiul de cotizare FRD FRD Tatal meu a primit astazi decizia de trecere la pensie pentru limita de varsta. Doreste sa conteste aceasta decizie in termenul legal de 30 de zile . ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie - decizia nr. 40/2008 a iccj axinte gheorghe axinte gheorghe Am iesit la pensie in 01.01.2001,pensie pentru limita de varsta .In luna noiembrie 2005 prin recalculare am primit o diminuare a punctajului de pensie de cca ... (vezi toată discuția)