avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... De mâine intră în vigoarea Legea business angels!!:)
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

De mâine intră în vigoarea Legea business angels!!:)

Legea nr. 120/2015, în vigoare începând de mâine, 17 iulie 2015, reprezintă o noutate a ultimilor ani, respectiv se reglementează facilități fiscale în favoarea unor persoane fizice ce au calitatea de investitori individuali business angels. Aceste persoane devin investitori business angels dacă achiziționează părți sociale în microîntreprinderi și întreprinderi mici, în conceptul Legii nr. 346/2004.

O persoană fizică poate să investească între 3.000 și 200.000 euro prin transfer bancar în contul societății emitente de părți sociale.

Procentul maxim pe care îl poate deține o astfel de persoană este de 49% din capitalul social al societății în cauză.

Se impune ca persoana fizică să aibă un caracter corect din punct de vedere fiscal și juridic, respectiv să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal ori această persoană să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni în domeniul economic, cum ar fi infracțiuni de fals, corupție, delapidare etc.
Legea prevede următoarele facilități fiscale:

se acordă scutire la impozitul pe dividendele cuvenite părților sociale achiziționate pentru o perioadă de 3 ani calculați de la data achiziției părților sociale.
dacă investitorul păstrează părțile sociale o perioadă mai mare de 3 ani, la cesiunea părților sociale ulterioară acestei perioade va beneficia de scutire la impozitul pe venitul din transferul părților sociale.
Pentru a se putea acorda aceste facilități trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- investitorul nu înstrăinează părțile sociale achiziționate minim 3 ani de la data achiziție. În caz contrar trebuie plătit impozitul pe dividende pentru care s-a beneficiat de scutire, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere;
în actul constitutiv se va prevedea că distribuirea dividendelor se efectuează proporțional cu cota de deținere a părților sociale iar deciziile privind planul de afaceri și investiții se vor lua cu acordul tuturor asociaților;
- dacă s-a primit o primă de emisiune, aceasta nu trebuie să se repartizeze către asociați cel puțin 3 ani de la achiziția părților sociale ale investitorului;
de la data efectuării investiției, societatea ale cărei părți sociale sunt achiziționate nu trebuie să aibe datorii către bugetul general consolidat;
Poate face obiectul investiției orice tip de societate, cu excepția celor ce își desfășoară activitatea în domeniul:bancar; jocurilor de noroc și pariuri;
consultanță în orice domeniu; dezolvare imobiliară; asigurare-reasigurare;
producție oțel/ cărbune/ nave fluviale/ armament/ tutun/ alcool/ substanțe psihotrope.

Alte discuții în legătură

Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels. Vrancioaia Vrancioaia Buna seara, Are cineva cunostinte daca investitorul poate fi un SRL sau doar o persoana fizica ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende gabita.73 gabita.73 Buna ziua. As vrea sa imi spune-ti daca dividendele reinvestite sunt impozitate. Am distribuit la inceputul anului dividende dar fara sa le ridic. Acum vreau ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl, investitie business angels GeorgetaStoica GeorgetaStoica As dori sa stiu urmatoarele: 1. daca in temeiul Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali- business angels mai poate fi atrasa o noua ... (vezi toată discuția)