avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera verificare sanatate copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera verificare sanatate copil

daca mama beneficiaza de concediu crestere copil pina la 2 ani, tatal mai are dreptul la acea zi libera in care sa verifice starea de sanatate a copilului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 19 Iulie 2015
Ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat.

Prin umare, tatal poate beneficia de acesata zi , chiar daca mama se afla in CCC.

Legea nr.91/21014
Art. 1
(1) Ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, denumita in continuare liberul, se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.
(2) Titularii dreptului la liber sunt parintii, respectiv reprezentantii legali ai copilului, asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
(3) Persoanele prevazute la alin.(2) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente.
(4) Sunt considerati copii minori aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali, cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani.


Art. 2
(1) Liberul se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat.
(2) Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului, va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, si va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.
(3) In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii lege tatianagrosu1977 tatianagrosu1977 Buna seara, Va rog sa am ajutati sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare: In ce lege gasesc ca angajatul are dreptul la o zi libera pe an cu scopul ... (vezi toată discuția)
Zi libera analize copil eu1983 eu1983 Buna ziua . Va rog sa-mi spuenti daca este implemantata legea prin care unul din parinti poate beneficia de o zi libera pe an , pentru efectuarea analizelor ... (vezi toată discuția)
Legea zilei libere pt consultatii medicale copil vivi23ro vivi23ro buna ziua stiu ca a fost adoptata de parlament, nu stiu daca a fost publicata in monitorul oficial, Am intrebat la lucru despre aceasta lege dar mi s a ... (vezi toată discuția)