avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera analize copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera analize copil

Buna ziua .

Va rog sa-mi spuenti daca este implemantata legea prin care unul din parinti poate beneficia de o zi libera pe an , pentru efectuarea analizelor pentru copil.

Va rog sa-mi spuneti ce conditii sunt si daca legea etse valabila .

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 12 Aprilie 2016
Parinţii vor beneficia anual de o zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, conform Legii nr. 91/2014, care se aplică din 6 iulie 2014.

Art. 2
(1) Liberul se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat.
(2) Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului, va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, si va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.
(3) In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii.


NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului
Art. 1. (1) Pentru a beneficia de ziua lucratoare libera prevazuta la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului parintele sau reprezentantul legal al copilului depune cererea la angajator cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic.
(2) Modelul cererii este prevazut in anexa nr. 1.
(3) Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 91/2014, la cerere se ataeaza o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de parinte, respectiv de reprezentant legal al copilului, dupa caz, precum i o declaratie pe propria raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera i nici nu o va solicita.
Art. 2. - Vizita la medic prevazuta la art. 1 alin. (1) poate fi efectuata in sistemul public de sanatate sau in sistemul privat.
Art. 3. - (1) Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical.
(2) Pe baza documentelor prezentate de parinte sau, dupa caz, de reprezentantul legal al copilului, medicul de familie al copilului elibereaza o adeverinta, din care rezulta efectuarea controlului medical. Modelul adeverintei este prevazut in anexa nr. 2.
(3) In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului colar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie va elibera i o scutire medicala pentru copil.
Art. 4. - Ziua lucratoare libera acordata se justifica prin depunerea la angajator a adeverintei prevazute la art. 3 alin. (2), eliberata de catre medicul de familie fara perceperea de taxe, in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii lege tatianagrosu1977 tatianagrosu1977 Buna seara, Va rog sa am ajutati sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare: In ce lege gasesc ca angajatul are dreptul la o zi libera pe an cu scopul ... (vezi toată discuția)
Legea zilei libere pt consultatii medicale copil vivi23ro vivi23ro buna ziua stiu ca a fost adoptata de parlament, nu stiu daca a fost publicata in monitorul oficial, Am intrebat la lucru despre aceasta lege dar mi s a ... (vezi toată discuția)
Zi libera verificare sanatate copil croberta croberta daca mama beneficiaza de concediu crestere copil pina la 2 ani, tatal mai are dreptul la acea zi libera in care sa verifice starea de sanatate a copilului ? (vezi toată discuția)