avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare minor

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: pot angaja un minor (pe 01.10.2015 implineste 18 ani) ca muncitor necalificat in constructii? Cf. codul muncii "(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani." Cf. Convenţia nr. 59/1937 privind stabilirea vârstei minime pentru admiterea copiilor la
muncile industriale (revizuită) 1, nu se poate angaja decat cu acordul parintilor.

Ma puteti ajuta va rog?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: d_roxana , utilizator 11:56, 20 Iulie 2015
Il puteti angaja fara acordul parintilor, intrucat persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.

Acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali este solicitat numai in cazul minorilor care au varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.

art.13 C.mun.
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
....
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajari tineri elevi paveldaniela paveldaniela de la ce varsta se pot angaja?si care sunt conditiile (vezi toată discuția)
Prestari servicii la un srl mona_lisa mona_lisa Buna ziua! La un SRL pot angaja personal cu prestari servicii pe perioada de vara ? Care e varsta minima pe care trebuie sa o indeplineasca respectiva ... (vezi toată discuția)
Angajare minor 16 ani marianadavid marianadavid Buna seara, Am angajat 2 persoane de 16 ani, cu acordul scris al parintilor. Contabila imi spune ca trebuie sa le inched contractele de munca deoarece c sunt ... (vezi toată discuția)