avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare promisiune vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare promisiune vanzare-cumparare imobil

Buna seara,

urmeaza sa vand o locuinta prin credit si as vrea sa stiu care este procedura de anulare a promisiunii de vanzare in cazul in care cumparatorul nu obtine suma respectiva de la banca sau se razgandeste?
Sau se radiaza/anuleaza automat daca se depaseste termenul specificat in promisiune pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare?
Am inteles ca promisiunile acestea se inscriu si in cartea funciara si de aceea presupun ca pasii sunt mai complicati cand vine vorba de radierea/anularii vanzarii.

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: mariana_aba , utilizator 23:53, 21 Iulie 2015
Ca regula, mentiunile inscrise in cartea funciara nu se radiaza din oficiu ci numai la cerere, pe baza de documentatie specifica.

Totodata, viitorul cumparator are dreptul de a se razgandi in ceea ce priveste incheierea contractului de vanzare -cumparare. Cu toate acestea, o asemenea optiune poate fi conditionata prin introducerea in antecontractul de vanzare-cumparare a unor clauze ce ii limiteaza exercitiul acestui drept (de ex. o clauza penala).
In cazul in care aveti inca dubii puteti solicita consultanta juridica de specialitate
In cazul in care tranzactia nu se incheie promisiunea de vanzare cumparare nu se anuleaza ci isi inceteaza valabilitatea la termenul stipulat in promisiune.

Daca tranzactia nu se incheie din cauza cumparatorului acesta pierde avansul dar numai in cazul in care acesta se razgandeste sa cumpere. In cazul in care banca nu ii acorda creditul sau nu ii este aprobat de catre fondul de garantare (daca este credit prin prima casa) nu se poate considera ca este vina cumparatorului (se poate depasi termenul prevazut in promisiune din cauza bancii si fondului, caz in care se intocmeste un act aditional de prelungire a valabilitatii promisiunii).

Daca vanzatorul se razgandeste acesta plateste cumparatorului dublul avansului.

Radierea promisiunii din CF se face la cererea persoanei interesate prin intermediul notarului la care a fost incheiata sau direct la CF dar este de preferat sa se ocupe notarul. Justificarea radierii promisiunii este neincheierea tranzactiei conform promisiunii.
Daca nu s-ar inscrie in cartea funciara antecontractul, ar fi mai usoara procedura in cazul in care nu se poate incheia contractul din cauza de banca sau alte motive?
Cu alte cuvinte, e obligatorie inscrierea in cartea funciara a antecontractului?

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
mariana_aba, utilizator
Radierile nu se fac automat ci doar la cerere.

Inscrierea promisiunii in CF se face de catre cumparator si in interesul acestuia pentru ca vanzatorul sa nu "promita" imobilul si altor persoane.

Practic, notarea promisiunii in CF se face pentru ca vanzatorul sa nu poate incheia si alte promisiuni sau contracte de vanzare cumparare adica sa vanda casa de mai multe ori.

Ordin 633/2006 ANCPI - Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară

Art. 76 - (1) Radierea notărilor care şi-au pierdut efectul se va hotărî de către registratorul de carte funciară, la cerere sau din oficiu, în funcţie de datele înscrise în cartea funciară, prin încheiere motivată, care se va comunica părţilor.
(1^1) Radierea notării antecontractului din cartea funciară se va realiza din oficiu la înscrierea contractului încheiat între aceleaşi părţi. În situaţia în care contractul nu se încheie, radierea notării antecontractului se face, după caz:
a) cu acordul părţilor exprimat în formă autentică;
b) în baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile;
c) la cererea părţii, în baza încheierii notariale de certificare de fapte, care atestă că, deşi somată, cealaltă parte nu s-a prezentat la notarul public în vederea încheierii contractului, fie s-a prezentat şi a refuzat să încheie contractul.
Va multumesc mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011? CipiM CipiM Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare. Am fost la un notar sa ... (vezi toată discuția)
Radiere din cartea funciara !!! gcg 1974 gcg 1974 Salut, Am o intrebare legata de un precontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Eu sunt vanzatorul. Cumparatorul m-a sunat cu trei zile inainte de ... (vezi toată discuția)