avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj-firma in insolvente
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj-firma in insolvente

firma la care sunt angajat din 2013 nu a platit absolut nimic dupa mine....de 5 luni nu mai lucrez la firma respectiva dar inca sunt angajatul lor..firma a intrat in insolventa...am dreptul la somaj? care sunt primii pasi pe care trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:11, 23 Iulie 2015
1. - Aveti dreptul la indemnizatie de somaj daca va inceteaza contractul individual de munca (CIM), in cazul dvs., cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
- Alta conditie este ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj a aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Aceste 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

2. Va puteti inregistra la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la data incetarii CIM.

3. Puteti benficia de indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributia pentru somaj.
de unde sa stiu daca am 12 luni de stagiu de cotizare la somaj? cine trebuie sa inceteaza contractul de munca avand invedere ca administartorul firmei nu are drept de semnatura si stampila? lichidatorul?
1. - Stagiul de cotizare la somaj este format din perioadele in care ati lucrat in program normal de lucru.
- Nu intra in stagiul de cotizare perioadele in care ati fost in concediu medical sau in conecdiu fara plata).

2. Lichidatorul judiciar este cel care trebuie sa emita deciziile de concediere precum si adeverintele necesare pentru Agentia de Somaj.

3. - Daca lichidatorul a intarziat cu emiterea actelor faceti o sesizare la ITM si chiar si la judecatorul sindic, cel care l-a numit pe acest lichidator judiciar.
- Daca sunteti mai multi salariati in aceasta situatie puteti merge impreuna la ITM si la judecatorul sindic.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj salariati la firma in faliment stelach stelach Buna ziua, O firma a angajat in luna aprilie a acestui an mai multe persoane care le incetase contractul la o firma intrata in faliment. Firma noua, are ... (vezi toată discuția)
Indemnizarie de somaj dupa 1 luna de la angajare melb melb Buna ziua ! A-si dori sa ma informez daca doar dupa o luna de angajare cu carte de munca se poate primi indemnizatie de somaj ? Mentionez ca inainte era ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de ajutor de somaj dupa terminarea ccc daca am doar 6luni lucrate lfodor lfodor buna ziua vreau sa va intreb daca pot sa beneficiez de ajutor de somaj dupa terminarea ccc daca am doar 6luni lucrate 1 luna intrun loc iar dupa 2luni am ... (vezi toată discuția)