avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! - mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! - mostenire, succesiune

Parintii mei sunt divortati , bunica mea din partea tatalui a decedat , in urma ei a ramas un apartament , as dori sa stiu intru cu ceva drepturi de mostenitor ? Si daca da , ce trebuie facut ?
Va multumesc !!!

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 01:17, 25 Iulie 2015
Pe scurt: NU.
Explicatie: Descendentii, adica urmasii unei persoane decedate, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul (fiu/fiica, nepot/nepoata, stranepot/stranepoata, s.a.m.d. ) sunt in clasa I-a de mostenitori, clasa care inlatura de la mostenire celelalte clase, chiar daca mostenitorii din acestea sunt rude mai apropiate cu defunctul (de ex stra-stra-stra-nepotul este ruda de gradul V cu defunctul dar inlatura de la mostenire pe fratele defunctului care-i ruda de gradul II).
DAR in interiorul clasei I-a de mostenitori actioneaza principiul proximitatii, adica cei care-s rude mai apropiate cu defunctul ii inlatura de la mostenire pe cei care-s rude mai indepartate. Asadar tatal/,mama va inlatura de la mostenire.
DAR daca tatal/mama (cel care-i urmasul direct al bunicii) RENUNTA la mostenire ... BINGO. Sunteti promovat si aveti aceleasi drepturi ca si eventualii frati/surori ai mamei/tatalui care a renuntat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Succesiune just_ea just_ea bunica a murit,fiica ei(mama mea) este singura mostenitoarea si a inceput procedura de succesiune,in privinta imobilului unde a locuit bunica si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are copii, dar traieste mama acestuia? SurduLaurentiu SurduLaurentiu Buna seara, Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu a fost casatorit si nu are copii, insa mama acestuia traieste? Multumesc, Alina (vezi toată discuția)