avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce legi obligă Asociaţiile de Proprietari să facă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce legi obligă Asociaţiile de Proprietari să facă Deratizarea, la sesizarea locatarilor ?

Care sunt obligațiile Asociațiilor de Proprietari referitor la dezinsecție/deratizare ?
Ce articole de legi îi poate obliga pe șefii de Asociații de Proprietari să facă deratizarea dacă sunt proprietari care reclamă apariția șobolanilor în apartamente ?
Spun asta pentru că minim doi proprietari s-au trezit cu cel puţin un şobolan destul de mare în baie, acesta dărâmând uşa de vizitare, care nu era prinsă în balamale, dar era destul de greu de dărâmat. Deci, sigur era un şobolan "musculos".
S-a dus unul din proprietari la preşedintă şi aceasta i-a replicat, senin, că ... e bine să adune semnături pe un tabel cu proprietarii care au avut astfel de probleme, şi pentru a suporta cheltuielile ulterioare ale deratizării. De parcă şobolanii pot aştepta până se adună semnături ... birocraţie clară.
Apropo, îi costă doar pe proprietarii acelei scări deratizarea, dacă ar trebui să se facă această operaţiune cel puţin în tot blocul (cu 3-5 scări), posibil şi în blocul alăturat, odată ce există şobolani care pot migra în toate blocurile alăturate, doar n-or avea interdicţie de circulaţie !
Nu ar trebui ca Primăria s-o facă gratuit, sau mă înşel ? Zicea cineva chiar pe avocatnet.ro: "În Bucuresti face Primăria gratis dezinsectia la toate blocurile, împotriva tântarilor, atât la subsol cât si pe casa scării si deratizare împotriva sobolanilor." În alte oraşe e valabil ?
Tot pe avocatnet spunea cineva: "Deratizarea se face în intervale maxime de 6 luni conform O.M.S. 536/1997. Dezinsecția se face trimestrial conform acelorași norme. În caz de infestare se recomandă şi a doua trecere."
Să zicem că se va plăti această deratizare, posibil şi o dezinsecție, dar n-ar trebui să se plătească din Fondul de Reparații ?
Apropo, cât ar costa această operaţiune pentru un bloc cu 3-5 scări ?
Şi n-ar fi obligaţia Preşedintelui (Administratorului) să facă urgent deratizarea, pentru că se pot trezi proprietarii cu şobolani în apartamente, putând avea urmări şi mai grave ?
Dacă n-o vor face cei din Asociaţie în maxim 3 zile, eu zic că e bine să se cheme cei de la Direcţia Sanitar-veterinară, să le dea amenzi celor din A.P.
Ce spune Ordinul nr.536 din 23/06/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei:
Art. 146. - Consiliile Locale, Primăriile şi agenţii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort, la solicitarea şi cu îndrumarea tehnică de specialitate a inspectoratului de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritorial.
Art. 147. - Cetăţenii cu gospodării individuale şi Asociaţiile de Locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin.
Art. 148. - Inspectoratele de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale au obligaţia informării populaţiei cu privire la existenţa în teritoriu a vectorilor care prezintă un risc pentru sănătate sau care produc un disconfort deosebit şi la măsurile de combatere ce trebuie luate împotriva acestora. În atingerea acestui scop, membrii comunităţii se pot adresa inspectoratelor de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale pentru obţinerea informaţiilor dorite.
Consiliile Locale şi Primăriile au obligaţia de a comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi rozătoarelor.

Legea ar fi destul de clară, dar nu se implică nimeni, toţi replică faptul că n-au bani, dar legile nu sunt făcute să se respecte de către Autorităţi, ci doar de cetăţenii simpli !
Ce, noi avem bani sau locuri de muncă să plătim atâtea taxe şi impozite ? Dar suntem obligaţi să le plătim !
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
asd1, utilizator
Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
h) îşi asumă obligaţii în nume propriu sau în numele proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, privind interesele legate de clădire;
n) gestionează situaţiile excepţionale şi de criză;
s) analizează problemele ridicate de membrii asociaţiei de proprietari şi ia măsuri pentru
rezolvarea acestora
, conform hotărârii adunării generale;

Obligatia mentinerii cladirii in conditii de locuit ii apartine CEx.

CEx este cel care trebuie sa ia masuri (art.17 (1) lit. s) si sa se implice in rezolvarea problemei, contactarea unei firme care se ocupa deratizarea si dezinsectia.

Fiind vorba despre o proprietate privata primaria nu se implica in deratizarea condominiilor decat in campaniile electorale cand trebuie prostiti alegatorii cu gratuitatile, vezi cazul sectorului 3 cu salubrizarea moca si apoi bordurarea tututor strazilor din sector. DNA-uu, se audeeee?;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2015
cyan, moderator
Pai nu stiu ce raspuns asteptati de la noi, daca tot ne-ati aratat si legislatia respectiva.
Operatiunea de deratizare si dezinsectie este lucrare care trebuie facuta de catre o firma autorizata (in BU si jud. Ilfov, puteti apela la aceasta firma DDD, avea postata o rec;ama chiar aici pe forum) si nu se deosebeste, ca lucrare zic, de alte lucrari care se mai fac pe la asociatii: cosit iarba, tuns gardul viu, lucrari de deszapezire si indepartarea ghetii.
Atata timp cat exista solicitari (scrise, cu nr. de inregistrare) din partea proprietarilor, conducerea as. prop. trebuie sa analizeze situatia si sa caute oferte de la mai multe firme, sa puna dvizul estimativ la avizier sa includa in chelt. listei de plata suma necesara deratizarii si dezinsectiei. daca aveti bani in Fd. de reparatii, este f. bine, dati drumul la lucrare si intre timp reintregiti fondul.
Da, este necesar ca aceasta lucrare sa se faca, daca este posibil, la cat mai multe asociatii alaturate, concomitent - altfel se intampla ca la dvs.: la blocurile alaturate s-a efectuat aceasta lucrare si "baietii" au migrat in zone curate, adica in blocul dvs. ...
Noi am efectuat o astfel de lucrare, costul se face pe metrul patrat de sup. utila (0,25-0,30 lei/mp), functie de substantele folosite, astfel ca pentru un apartament de 50 mp costul rezulta intre 12,5 lei si 15 lei.

Pentru sobolani - daca acesta esta raul cel mai mare, operatiunea se poate face si in "regim propriu", adica se cumpara de la magazine specializate substante specifice si se pun in subsoluri - insa nu va recomand, deoarece prezinta destule riscuri. Intr-adevar, costurile sunt f. mult diminuate, insa trebuie sa tineti cont de riscuri...

Succes!
Ce riscuri? Sa manance sobolanii prea mult si sa faca indigestie?:stunned::happy:
asd1 a scris:



Nu ar trebui ca Primăria s-o facă gratuit, sau mă înşel ?



Nu intra in responsabilitatea autoritatii locale sa asigure curatenia in cadrul asociatiei de proprietari
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,
orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.

Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997 precizeaza ca masurile de dezinsectie, trebuiesc efectuate o data la minim 3 luni, in timp ce lucrarile de deratizare se fac o data la minim 6 luni de regula primavara sau toamna
Persoanele juridice care nu realizeaza interventii pentru dezinsectie, dezinfectie si deratizare risca amenzi prevazute in HG nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.


elga50,

Chestia cu riscurile se refera la persoana care se va ocupa practic de servirea jeleurilor pentru domnii sobolani.
Adica trebuie sa gasiti un cetatean dispus sa intre in toate subsolurile, sa-l echipati corespunzator si sa faca aceasta operatiune.
Nu vreti sa stiti ce se poate intampla in caz de oarece...
La asta m-am referit, nu la indigestia pe care o poate provoca otrava pentru sobolani.

Alte discuții în legătură

Contracte obligatorii firma c.h c.h buna ziua! recent am deschis un magazin de decoratiuni si am inteles ca sunt obligata sa inchei un contract de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, precum ... (vezi toată discuția)
Dezinsectie zanaisa zanaisa Va rog sa imi spuneti daca exista o lege care sa oblige locatarii sa faca dezinsectie in locuinte ,in cazul in care este focar in bloc. Se poate aplica Legea ... (vezi toată discuția)
Obligativitate de a incheia contract pentru deratizare, dezinfectie,dezinsectie, etc lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, doresc si eu un raspuns la urmatoarea intrebare: Este obligat un agent economic sa incheie un contract de servicii cu o firma de ... (vezi toată discuția)