avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dezinsectie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dezinsectie

Va rog sa imi spuneti daca exista o lege care sa oblige locatarii sa faca dezinsectie in locuinte ,in cazul in care este focar in bloc. Se poate aplica Legea 344/2002 privind stabilirea şi sancţionarea contravenienţilor la normele legale de igienă şi sănatate publică si daca da, cui trebuie sa ma adresez?
Art. 147. - Cetăţenii cu gospodării individuale şi Asociaţiile de Locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin.

Art. 148. - Inspectoratele de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale au obligaţia informării populaţiei cu privire la existenţa în teritoriu a vectorilor care prezintă un risc pentru sănătate sau care produc un disconfort deosebit şi la măsurile de combatere ce trebuie luate împotriva acestora. În atingerea acestui scop, membrii comunităţii se pot adresa inspectoratelor de poliţie sanitară şi medicină preventivă teritoriale pentru obţinerea informaţiilor dorite.
Consiliile Locale şi Primăriile au obligaţia de a comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi rozătoarelor.

Mentionez ca am instiintat asociatia de multe ori , iar eu personal mi-am facut dezinsectie in apartament. Insa dupa un timp , iar apar gandaci, caci vin de la vecini. Am sunat si la DSP, dar nu se intampla nimic. Toata lumea spune ca nu exista niciun instrument de constrangere . Totusi, cum se aplica legea 344 si ce masuri coercitive sunt?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2018
zanaisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: zanaisa , utilizator 18:48, 13 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.82 din Ordinul Nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.
„Asociatiile de locatari au obligatia de a asigura combaterea si stingerea focarelor de artropode si rozatoare vectoare de maladii transmisibile si/sau generatoare de disconfort din gospodaria proprie sau din spatiile pe care le detin“
,
Articolul 50 lit. b) prevede si termenele:
„Dezinsectia periodica se va face la intervale prevazute in metodologii, dar nu mai mari de trei luni, iar deratizarea periodica se va face la intervale de maximum sase luni. intre operatiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor“.

Autoritatea pentru sanatate publica are competenta sa verifice si eventual sa aplice sanctiuni daca exista focare de infectii la parti comune sau proprietati individuale din imobilele de locuit in comun
Multumesc!
Toate sesizarile pe care le faceti la Asociatia de proprietari, DJSP si DJSV trebuie facute in scris, cu nr. de inregistrare/ data si sa solicitati raspuns scris cu masurile intreprinse (pentru institutii pblice raspunsul este de 30 de zile de la inregistrarea petitiei conform prevederilor OG nr. 27/ 2002 art.8. Daca nu primiti raspuns scris puteti deschide actiune in instanta de contencios administrativ impotriva institutiilor publice conform prevederilor Legii nr. 554/ 2004.
Exista riscul ca institutiile statului sa amendeze contraventional asociatia de proprietari (deci amenda se va plati de catre toti locatarii) pentru neluarea masurilor de combatere a rozatoarelor si a focarelor de infectie.
Pentru a convinge asociatia de proprietari sa-si faca datoria va trebui sa sensibilizati toti locatarii si sa obtineti aprobarea adunarii generale a asociatiei.
Pentru a fi eficienta, dezinsectia si dezinfectia trebuie facute in tot blocul incepand cu subsolul, holurile si casa scarilor, apartamentele, podul, mansarda, etc. Se reia actiunea la un interval de maxim 3 luni.
Locatarii sunt problema. Nu vor sa faca dezinsectie. Ei considera ca pot da singuri cu spray de gandaci si nu vor sa plateasca. Presedintele a fost foarte implicat, dar nu a gasit intelegere decat la 4 locatari din 20. Unii dintre proprietari nici nu recunosc ca ar avea gandaci, desi este imposibil atata timp cat eu am vazut mai multi mergand linistiti pe peretele exterior al blocului.
Va multumesc!
Sobolanii pot transmite anumite boli si este posibil sa se ajunga la epidemii, caz in care institutiile statului se vor autosesiza si vor face cercetari la fata locului.
Cand asociatia de locatari va primi cateva amenzi contraventionale consistente de la DJSP si DJSV, iar toti locatarii vor fi nevoiti sa le plateasca isi vor schimba cu siguranta, atitudinea.

Alte discuții în legătură

Dezinsectie RaluA RaluA Buna ziua. De cateva luni au inceput sa apara gandacii de bucatarie si cei de canal. Am luat solutii si aparate speciale, insa fara efect. Apar zilnic. Am ... (vezi toată discuția)
Ghena focar de infecție Thinina Thinina Cu respect, Expun caz Am reclamat o ghena infecta de 4ani Nimic, O ghena interioara de bloc cu tubulatura veche și infecta, un focar de infecție cu ... (vezi toată discuția)
Contracte obligatorii firma c.h c.h buna ziua! recent am deschis un magazin de decoratiuni si am inteles ca sunt obligata sa inchei un contract de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, precum ... (vezi toată discuția)