avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sistarea pensiei alimentare la incetarea studiilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sistarea pensiei alimentare la incetarea studiilor

Buna ziua ! Am ajuns la momentul in care pot cere sistarea prnsiei alimentare , deoarece baiatul meu care a fost in grija mamei lui , a terminat facultatea , a dat diploma de liceenta , si mai ales isi doreste sa lucreze sa castige mai mult decat cei 400 RON care ii avea din pensia alimentara .Mentionez ca are varsta de 24 ani , ca mi-a dat copie dupa adeverinta de la facultate care inlocuieste diploma de licenta , dupa cartea de identitate , si faptul ca este de acord sa dea o declaratie ca v-a lucra si nu v-a mai urma cururile de masterat sau o alta facultate . Dorinta mea este ca cei care cunosc , sa ma ajute sa formulez o cerere catre judecatoria care a dat sentinta prin care se stabilea pensia alimentara , si o intampinare (facuta de baiatul meu ) care v-a insoti cererea , amandoua le voi depune la o registratura de la judecatoria din .... , unde sper ca se v-a termina totul . Nu stiu sa formulez aceste doua acte care trebuie sa le depun , sa le formulez in asa mod incat sa nu mai fie necesare alte formalitati . Deci va rog daca sunteti amabili sa ma invatati sa fac o cerere si o intampinare cu datele necesare , sau daca cumva exista vreun model tip de cerere si intampinare , sa imi spuneti unde le gasesc , si catre cine le adresez , ca sa depasesc mai usor birocratia celor de la registratura din .... .
Cel mai recent răspuns: remusman , utilizator 11:38, 25 August 2015
Buna ziua,
Dumneavoastra nu aveti nimic de facut. Baiatul este major si doar el poate cere sistarea pensiei de intretinere, intrucat nu mai frecventeaza nici o forma de invatamant. Aceasta cerere se face in instanta, cu precizarea datei de la care se solicita sistarea pensiei de intretinere. Ulterior se va emite hotararea judecatoreasca, pe care o depuneti la biroul salarizare si vi se sisteaza poprirea. Daca intre data sistarii pensiei si data efectiva de poprire exista o diferenta de una sau mai multe luni, atunci sumele respective, in baza hotararii, pot fi cerute de la baiat, dar tot prin actiune judecatoreasca (daca nu va intelegeti). Dar, fiind copilul dumneavoastra, sper ca nu veti face asta...
remusman a scris:

Specific faptul ca, prin sentinta nr.... am fost obligat la plata unei pensii in cuantum de.... incepand cu data de... si pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Legea educatiei nationale

Art. 136. - (1) Anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor.

Eu cred ca acest lucru au vrut sa vi-l transmita cei de la departamentul dvs. financiar.
Depuneti-le actele care arata finalizarea studiilor (mai exact fiul dvs., in calitate de creditor al obligatiei de intretinere, ar trebui sa le depuna ca anexa la o cerere de sistare a platii) si daca dupa 1 octombrie nu se razgândeste, venind cu vreo adeverinta de inscriere ...la master, atunci se va sista retinerea pentru plata pensiei.

N-are ca sa faca instanta. Ce sa faca? Sa se uite in "călindar" sa vada ca suntem pe la sfarsitul lui iulie si nu pe la sfarsitul lui septembrie!? A! Daca si dupa septembrie, angajatorul inca va mai retine bani din salariul, deşi i-aţi depus toate dovezile care atesta terminarea studiilor (si nu exista nici vreo adeverinta de continuare a lor), atunci inseamna ca ...tocmai v-a "sponsorizat" fiul, fiindca banii o sa-i luati inapoi de la cei nu vor sa-i foloseasca toti neuronii pentru citirea unei hotarari in care scrie PANA LA terminarea studiilor. Dar pana atunci, adevarul e undeva la mijloc... La mijlocul VACANTEI, care face parte din anul universitar.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
romascanu, moderator
Multumesc tuturor celor care au raspuns , si as dori sa le aduc la cunostiinta ultimele demersuri ale mele in aceasta privinta .
1) In 28 iulie anul curent , am depus la judecatoria .... , o chemare in judecata a fiului meu in vederea sistarii pensiei de intretinere , ca urmare a celor a terminarii studiilor si a faptului ca el doreste sa se angajeze si nu intetioneaza sa mai urmeze alta forma de invatamant , si concomintent fiul meu a depus o intampinare prin care isi exprima acordul fata de cererea mea .
2 ) Dupa 10 zile am primit de la judecatoria ... o adresa prin care mi se punea in vedere sa achit o taxa de 20 ron , si o copie dupa sentinta prin care s-a stabilit pensia alimentara
3) In 25 august anul curent judecatoria din .... a stabilit ca in data de 22 octombrie sa ne infatisam la instanta pentru ...sper ...darea sentintei .

Sincer mie , mi se pare ca este ceva iesit din comun , ca sa se bata pasul pe loc asa de mult timp , atunci cand este totul atat de clar , si sper sa nu ajung in situatia proceselor care se amana la infinit , iar in acest timp sa platesc in continuare pensia alimentara . Mi se pare ca cei din instanta care au citit documentatia depusa , pur si simplu nu ii intereseaza ce s-a depus la dosar . Parca sistemul juridic din aceea institutie a fost infestat in totalitate de nepasarea birocratiei , lucru care ma face sa nu mai am incredere in ceea ce se v-a intampla in instanta de acum incolo .
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
remusman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara 18 ani dana_1975 dana_1975 Buna ziua. Fiul meu este acum in clasa 11 si in luna august el implineste 18 ani. Am aflat ca, implinind 18 ani, el trebuie sa faca plangere de prelungire ... (vezi toată discuția)
Procura dana_1975 dana_1975 Buna ziua. Fiul meu anul acesta implineste 18 ani, termina clasa 11. In hotararea de divort este mentionata primirea acestei pensii pana la majorat. ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)