avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Modificari ale Legii drepturilor de autor - opere fara ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Modificari ale Legii drepturilor de autor - opere fara titulari identificati

Un act normativ prin care se aduc modificari la Legea drepturilor de autor a fost publicat vineri in Monitorul Oficial al Romaniei. Noutatile intra in vigoare luni, 27 iulie 2015, la trei zile de la aparitia documentului.

Legea pentru completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 550 din 24 iulie 2015 si isi propune sa usureze difuzarea operelor orfane, acele opere pentru care nu a fost identificat sau localizat niciun titular al drepturilor de autor.

Actul normativ stabileste categoriile de opere si fonograme protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe carora li se aplica statutul de opera orfana.

Astfel, este considerata opera orfana o opera sau fonograma al carei titular nu este identificat, sau, in cazul in care exista mai multi titulari identificati, dar niciunul nu este localizat nici macar dupa o cautare complexa a titularilor drepturilor de autor.

Potrivit documentului, statutul de opera orfana se aplica urmatoarelor categorii de opere si fonograme care au fost publicate pentru prima data intr-un stat membru sau, in absenta publicarii, care au fost difuzate pentru prima data intr-un stat membru:
- operelor sub forma de carti, jurnale, ziare, reviste sau alte scrieri care se gasesc in colectiile bibliotecilor, institutiilor de invatamant sau muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice, audiovizuale si fonogramelor aflate in colectiile bibliotecilor, ale institutiilor de invatamant sau ale muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice si audiovizuale si fonogramelor produse de organismele publice de radiodifuziune si de televiziune pana la 31 decembrie 2002 inclusiv si aflate in arhivele acestora.

Important: In situatia in care titularul dreptului de autor este identificat sau localizat ulterior, opera sau fonograma respectiva isi inceteaza statutul de opera orfana.

Legea mai stabileste ca utilizarea operelor sau fonogramelor orfane de catre biblioteci, institutii de invatamant si muzee accesibile publicului, de catre arhive, institutii ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, institutiile publice de radiodifuziune si de televiziune, se poate realiza prin doua modalitati:

- punere la dispozitia publicului;
- reproducere, in vederea digitizarii, punerii la dispozitie, indexarii, catalogarii, conservarii sau restaurarii.
Toate institutiile mai sus mentionate pot utiliza o opera orfana numai in scopul realizarii obiectivelor legate de misiunile lor de interes public, in special conservarea operelor si fonogramelor aflate in colectiile lor, restaurarea acestora si furnizarea de acces in scop cultural si educational la acestea.

Aceste organisme pot obtine venituri din utilizarea operelor orfane in scopul exclusiv de acoperire a costurilor legate de digitizarea si de punerea acestora la dispozitia publicului. Totodata, institutiile au obligatia de a preciza numele autorilor identificati si ale altor titulari.

Cand este considera o opera ca fiind orfana?

Prevederile introduse stabilesc ca statutul de opera orfana este oferit dupa efectuarea unei cautari ample si de buna-credinta de catre institutiile abilitate.

Evidenta cautarilor este pastrata de institutii si furnizata autoritatii nationale competente, precum si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

Mai precis, inaintea utilizarii unei opere individuale sau fonograme, trebuie consultate o serie de surse corespunzatoare pentru fiecare categorie de opere sau fonograme in cauza.

De exemplu, in cazul cartilor publicate, sursele de informatii includ elemente precum depozitul legal, cataloagele din biblioteci, asociatiile editorilor si autorilor, bazele de date si registrele existente sau bazele de date ale organismelor de gestiune colectiva.

In cazul ziarelor, revistelor sau jurnalelor, sunt luate in considerare surse precum ISSN (numarul international standard pentru publicatii seriale), indexuri si cataloage ale bibliotecilor, depozitul legal, asociatiilor ale jurnalistilor din tara sau bazele de date ale organismelor de gestiune relevante.

Aceleasi categorii de surse sunt utilizate si in cazul operelor vizuale din categoriile artelor plastice, fotografiei, ilustratiilor, designului si arhitecturii, carora li se mai adauga bazele de date ale organismelor de gestiune colectiva relevante sau bazele de date ale agentiilor de imagini, daca este cazul.

Nota: In cazul in care o opera sau o fonograma este considerata opera orfana intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, atunci este considerata orfana si pe teritoriul Romaniei si poate fi utilizata si accesata in conformitate cu actualele reglementari.

Potrivit actului normativ, titularul drepturilor de autor asupra unei opere sau fonograme considerate a fi opera orfana are, in orice moment, posibilitatea de a pune capat statutului de opera orfana.

Legea publicata vineri transpune in legislatia nationala Directiva 2012/28/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizari permise ale operelor orfane si face posibila digitizarea, reproducerea si punerea la dispozitia publicului a operelor orfane.

Atentie: Operele anonime sau sub pseudonim nu sunt supuse prevederilor de mai sus.

De asemenea, dispozitiile acestui act normativ nu aduc atingere prevederilor privind brevetele, marcile inregistrate, desenele si modelele industriale, modelele utilitare, topografia semiconductoarelor, caracterele tipografice, accesul conditionat, accesul serviciilor de radiodifuziune sau televiziune la transmisia prin cablu, protectia tezaurelor nationale, cerintele privind depozitele legale, practicile restrictive si concurenta neloiala, secretele comerciale, securitatea, confidentialitatea, protectia datelor si respectarea vietii private, accesul la documente publice, dreptul contractual, libertatea presei si libertatea de exprimare in mijloacele de informare in masa.
Multumim Avocatnet pentru informare prin articolul postat in linkul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

De ce trebuie sa mai platesc si la upfr? sfanthul sfanthul De o buna bucata de timp platesc la UCMR-ADA si de vre-o doua zile ma innebuneste un domn de la UPFR. Ajutati-ma va rog sa inteleg .... de ce trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Xero-copiere manual scolar - drepturi de autor ?? GeorgeMAXIM GeorgeMAXIM Buna seara! Am o intrebare intrucat m-am lovit de aceasta problema. Un profesor m-a \"obligat\" sa cumpar un manual, si nu mi-a dat voie sa-l xero-copiez pe ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)