avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drept autor articole website
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drept autor articole website

Buna,
Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care preiau blocuri de 1-2 pagini, le formatez si adaug alte materiale proprii( de genul fotografii ). As dori sa stiu daca incalc drepturile de autor in vreun fel si in caz afirmativ cum as putea intra in legalitate ? Care este cadrul legislativ ce reglementeaza drepturile de autor si defineste ce constituie plagiat si ce nu ? As dori sa mentionez ca in cartile pe care le folosesc nu am gasit nici o mentiune cu privire la drepturile de autor sau reproducere a continutului ( e vorba de carti mai vechi - perioada 1990) . Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
gcazaciuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 10:44, 19 Noiembrie 2009
dreptul de autor si drepturile conexe sunt reglementate de legea 8/1996, modificata. potrivit acestei legi autor este persoana sau persoanele care au creat opera, iar reproducerea fara drept a unei opere, total sau partial constituie infractiune. cu toate acestea in practica exista uzanta de a prelua scurte citate dintr-o opera, fara acordul autorului/autorilor sub conditia de a indica opera din care face parte si numele autorilor.
chiar daca pe acele carti nu este mentionat nimic cu privire la drepturile de autor, acestea apartin autorilor cartilor sau mostenitorilor lor daca nu mai sunt in viata, iar dvs aveti obligatia ca cel putin sa indicati sursa articolului si autorul sau.

av. J. Watkins
M-ar interesa de asemenea daca exista vreo reglementare legala care sa defineasca ce inseamna un plagiat ? De exemplu daca reformulez anumite fraze, parti dintr-un articol mai pot intra acestea sub incidenta drepturilor de autor ? Nu exista o dimensiune minima ca si numar de cuvinte la care o opera sa poata fi considerata plagiat al alteia ?
E foarte important in ce an a murit autorul materialelor respective, nu in ce an a fost publicata cartea. Inainte de legea 8/1996 era in vigoare Decretul 321 / 1956, care spunea ca dreptul patrimonial de autor este mostenit de sot / sotie pe o perioada de doar 30 de ani dupa moartea autorului, iar mostenitorii de alt grad pentru doar 15 ani, dupa care intra in domeniul public. Daca autorul a murit cel mai tarziu in 1965, atunci lucrarile scrise de el sunt in domeniul public, pentru ca legea 8 a aparut in 1996 si nu se aplica retroactiv, iar drepturile in cauza erau stinse la momentul respectiv. Sper ca am fost destul de clara! Succes!
gcazaciuc a scris:

M-ar interesa de asemenea daca exista vreo reglementare legala care sa defineasca ce inseamna un plagiat ? De exemplu daca reformulez anumite fraze, parti dintr-un articol mai pot intra acestea sub incidenta drepturilor de autor ? Nu exista o dimensiune minima ca si numar de cuvinte la care o opera sa poata fi considerata plagiat al alteia ?


Buna ziua,

Aceiasi problema o am si eu(nedumerire). Care sunt elementele strict necesare si suficiente pentru ca o opera sa poata fi declarata fara pic de indoiala ca si plagiat?
Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
Durata protecţiei dreptului de autor
Art. 24
(1)Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice se naşte din momentul creării operei, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare.
(2)Dacă opera este creată, într-o perioadă de timp, în părţi, serii, volume şi în orice alte forme de dezvoltare creativă, termenul de protecţie va fi calculat, potrivit alin. (1), pentru fiecare dintre aceste componente.
Art. 25
(1)Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13 şi 21 durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţă publică în mod legal. Dacă nu există moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieţii de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creaţie.
(2)Persoana care, după încetarea protecţiei dreptului de autor, aduce la cunoştinţa publică, în mod legal, pentru prima oară, o operă nepublicată înainte beneficiază de protecţia echivalentă cu cea a drepturilor patrimoniale ale autorului. Durata protecţiei acestor drepturi este de 25 ani, începând din momentul în care a fost adusă pentru prima oară la cunoştinţa publică în mod legal.
Art. 26
(1)Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunoştinţa publică în mod legal, sub pseudonim sau fără indicarea autorului, este de 70 de ani de la data aducerii la cunoştinţa publică a acestora.
(2)În cazul în care identitatea autorului este adusă la cunoştinţă publică înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (1) sau pseudonimul adoptat de autor nu lasă nici o îndoială asupra identităţii autorului, se aplică dispoziţiile art. 25 alin. (1).
Art. 27
(1)Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor realizate în colaborare este de 70 de ani de la moartea ultimului coautor.
(2)În cazul în care contribuţiile coautorilor sunt distincte, durata drepturilor patrimoniale pentru fiecare dintre acestea este de 70 de ani de la moartea fiecărui coautor.
Art. 28
Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor colective este de 70 de ani de la data aducerii operelor la cunoştinţă publică. În cazul în care aceasta nu se realizează timp de 70 de ani de la crearea operelor, durata drepturilor patrimoniale expiră după trecerea a 70 de ani de la crearea operelor.
Art. 30
Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani.
Art. 31
Modificările neesenţiale, adăugările, tăieturile sau adaptările aduse în vederea selecţiei ori aranjării, precum şi corectarea conţinutului unei opere sau colecţii, care sunt necesare pentru continuarea activităţii colecţiei în modul în care a intenţionat autorul operei, nu vor extinde termenul de protecţie a acestei opere sau colecţii.
Art. 32
Termenele stabilite în prezentul capitol se calculează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor morţii autorului sau aducerii operei la cunoştinţă publică, după caz.
Art. 33
(1)Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
a)reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare, parlamentare sau administrative ori pentru scopuri de siguranţă publică;
b)utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului;
c)utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere în publicaţii, în emisiuni de radio sau de televiziune ori în înregistrări sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv învăţământului, precum şi reproducerea pentru învăţământ, în cadrul instituţiilor de învăţământ sau de ocrotire socială, de articole izolate sau de scurte extrase din opere, în măsura justificată de scopul urmărit;
d)reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţionează fără scop lucrativ; reproducerea integrală a exemplarului unei opere este permisă, pentru înlocuirea acestuia, în cazul distrugerii, al deteriorării grave sau al pierderii exemplarului unic din colecţia permanentă a bibliotecii sau a arhivei respective;
e)reproducerile specifice realizate de bibliotecile accesibile publicului, de instituţiile de învăţământ sau de muzee ori de către arhive, care nu sunt realizate în scopul obţinerii unui avantaj comercial sau economic, direct ori indirect;
f)reproducerea, cu excluderea oricăror mijloace care vin în contact direct cu opera, distribuirea sau comunicarea către public a imaginii unei opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, amplasată permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, distribuiri sau comunicări şi dacă este utilizată în scopuri comerciale;
g)reprezentarea şi executarea unei opere în cadrul activităţilor instituţiilor de învăţământ, exclusiv în scopuri specifice şi cu condiţia ca atât reprezentarea sau executarea, cât şi accesul publicului să fie fără plată;
h)utilizarea operelor în timpul celebrărilor religioase sau al ceremoniilor oficiale organizate de o autoritate publică;
i)utilizarea, în scopuri publicitare, a imaginilor operelor prezentate în cadrul expoziţiilor cu acces public sau cu vânzare, al târgurilor, licitaţiilor publice de opere de artă, ca mijloc de promovare a evenimentului, excluzând orice utilizare comercială.
(4)În toate cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), f), i) şi la alin. (2) trebuie să se menţioneze sursa şi numele autorului, cu excepţia cazului în care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil; în cazul operelor de artă plastică, fotografică sau de arhitectură trebuie să se menţioneze şi locul unde se găseşte originalul.
Legislatia noastra nu cunoaste notiunea de "plagiat". I
n schimb, Legea 8/1996 defineste "marfurile pirat" = "În sensul prezentei legi, prin mărfuri pirat se înţelege: toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fără consimţământul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, de pe un produs purtător de drepturi de autor sau de drepturi conexe ori de pe ambalajele sau copertele acestora"

Alte discuții în legătură

Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Drept autor-slide show csizs csizs Cum pot folosi o imagine de pe net pentru un slide show, in situatia in care nu am acordul autorului si nu stiu(nu am timp) sa cer permisiunea de a folosi ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor ... papinni papinni Buna!!! Sunt oarecum in ceata deoarece de ceva timp lucrez la o carticica care cuprinde o explicare a unor activitati de ordin industrial si in mod special ... (vezi toată discuția)